Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kitörhet a Fudzsi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Japán legmagasabb hegye, a szent helyként tisztelt és nemrég az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Fudzsi vulkán ismét kitörhet egy jelentős földrengés esetén - állapították meg kutatók.

Az AIST japán kutatóintézet munkatársai közölték, hogy a hegy gyomrában a legutóbbi, 1707-ben bekövetkezett kitörés óta folyamatosan gyűlik a magma, egy komolyabb földrengés pedig olyan töréseket okozhat a vulkánon belül, amelyek súlyos kitöréshez vezethetnek.

A kutatók az elmúlt 10 ezer év kitöréseit tanulmányozva jutottak erre a következtetésre. Állításuk szerint a legutóbbi kitörést is két jelentős, 1703-ban és 1707-ben bekövetkezett, a Richter-skála szerint nagyjából 8-as erősségű földrengés okozta.

A félelmek szerint egy, a Nankai-árok mentén bekövetkezendő földrengés a Fudzsi kitöréséhez is vezetne.

A Nankai-árok a Japán központi részét alkotó Honsú-szigettől délre húzódik, mintegy 900 kilométer hosszúságban. Egyes számítások szerint egy, a Nankai-árok mentén bekövetkező 9-es erősségű földrengés a japán állami költségvetés kétszeresére rúgó kárt okozna, a Fudzsi esetleges kitörését nem számítva.

A Nankai-árok mentén átlagosan 100-150 évente következik be 8-asnál erősebb földmozgás, a legutóbbi ilyen 1964-ben volt. A legutóbbi súlyos vulkánkitörés pedig 1914-ben történt Japánban, amikor a Kjúsú szigetének déli részén található Szakuradzsima-vulkánból kiszabaduló láva egy egész félszigetet hozott létre.