eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Ilyen brutális vihar 700 évente sújtja a Földet

Ritkaságszámba ment a hurrikánok között a Sandy útvonala, az, hogy a vihar szokatlan fordulatot tett balra, mielőtt lecsapott az Egyesült Államok keleti partjára. Új statisztikai elemzések alapján kiderült, hétszáz évente egyszer fordul elő ilyen.

Ez azt jelenti, hogy évente 0,0014 százalék az esély egy ilyen irányú viharra - fejtette ki Timothy Hall, az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Goddard Intézetének tudósa.

Az, hogy a vihar csaknem merőlegesen csapott le tavaly ősszel, nagyban hozzájárult a súlyos áradásokhoz New Yorkban, New Jerseyben és más államokban a környéken - tette hozzá Hall. Megjegyezte, a ritka útvonal nem jelenti azt, hogy a keleti partvidék most hosszú időre biztonságban van más súlyos viharoktól.

A szakember - és mások is - vizsgálják, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van a hurrikánok nyomvonalára. Kutatásaik segíthetnek meghatározni, hogy egy felmelegedő világban vajon változik-e majd a Sandyéhez hasonló útvonalak gyakorisága.

A Sandy szupervihar - hurrikán, majd poszttrópusi ciklon - 150 emberéletet követelt, az anyagi kár dollár milliárdokban mérhető. A vihar erejét növelte, hogy már hurrikánként is jelentős kiterjedésű volt a tengeren, a telihold miatt pedig 20 százalékkal magasabbak voltak a hullámok a megszokottnál - olvasható a LiveScience tudományos portálon. A Sandyt a magas légnyomás is eltérítette a hurrikánok szokásos útvonalától, a partvidékre szorítva a vihart, amely egy alacsonyabb nyomású rendszerrel is találkozott a légkörben. Ez szintén eltérítette a ciklont.

Az éghajlatot vizsgáló különböző modellek alapján nyert információkat tekintve nagyjából teljes az egyetértés abban, hogy globálisan a hurrikánok intenzitása nőni fog a felmelegedés közepette, noha a viharok számát illetően csökkenésre számítanak a szakemberek. Egy új tanulmány azonban mindkét tekintetben növekedést jósol.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×