Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Befolyásolja az életkor a házaspárok konfliktuskezelését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatással van az életkor a házaspárok konfliktusok idején mutatott viselkedésére új tudományos eredmények szerint.

Az életkor növekedésével párhuzamosan gyakrabban fordul elő, hogy a vélemények ütköztetésekor a vitázó párok témát váltanak - áll a San Franciscó-i Állami Egyetem hétfőn bemutatott tanulmányában, amelyhez 127 középkorú és idősebb házaspár életét követték figyelemmel tizenhárom éven át.

Míg az évek során a kommunikáció aspektusai nem sokat változtak, mind a férjek, mind a feleségek egyre nagyobb hajlandóságot mutattak a konfliktusok elkerülésére. Gyakrabban váltottak témát, vagy próbálták más módon elkerülni a vitát - állítják a szakértők a Journal of Marriage and Family című online lapban publikált tanulmányukban.

A tudósok szerint általánosan elmondható, hogy egy kapcsolatnak nem tesz jót a konfliktuskerülés, ez azonban elsősorban az új problémákkal találkozó, fiatal párokra érvényes. Az idősebb párok, akik már évtizedeken át több nézeteltérést is lebonyolítottak, az elkerülés jó megoldás lehet arra, hogy a beszélgetést robbanékony témáról semleges vagy kellemes téma irányába tereljék.

Más kutatások már bebizonyították, hogy az emberek idővel egyre inkább a pozitív élményeket keresik, kevesebb hangsúlyt fektetnek a vitákra - hangoztatja Sarah Holley, a San Francisco Állami Egyetem pszichológusa.

A korral járó viselkedésváltozás feltehetőleg abból a vágyból táplálkozik, miszerint a hátralévő életévekből a legjobbakat akarják kihozni a házastársak - véli a szakértő.