eur:
394.32
usd:
369.62
bux:
65192.74
2024. április 19. péntek Emma

Gyene István testnevelő tanár a Kopp-Skrabski-díj első kitüntetettje

Gyene István testnevelő tanár, öttusaedző vehette át szerdán a fővárosban az egy éve elhunyt professzorról, Kopp Máriáról, valamint férjéről, Skrabski Árpádról elnevezett és első alkalommal átadott díjat. Az elismeréssel az ifjúsági egészségnevelésben kimagasló szerepet betöltőket díjazzák, a kitüntetést Nagy Tímea gyógypedagógus, olimpiai bajnok vívó adta át.

Gyene István élvonalbeli edzői és testnevelő tanári munkássága mellett speciális úszóoktatási módszert dolgozott ki légzőszervi betegségben szenvedő gyermekek gyógyítására, és megszervezte a gyógyúszást. Módszerének lényege a sokszor súlyos beteg gyermekekben az egészségtudat, valamint, a játék és mozgás örömének kialakítása - hangzott el méltatásában.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter személyes emlékeit felidézve kiemelte: a két névadó tudós életében szembetűnő a tudományos kutatásnak és a való életnek a kapcsolata. A két dolog nemcsak harmóniában van, hanem egymást erősítette esetükben - hangsúlyozta a tárca vezetője, hozzátéve: mindez példamutató.

Munkásságukat méltatva megjegyezte: Kopp Mária és Skrabski Árpád az állapot felvázolása mellett mindig megjelölte azokat a pontokat is, ahol a kiútra lehet lelni. Azt kívánta, hogy a díjazottak ennek az életműnek a szellemében tudjanak dolgozni a nemzet felemelésén és az egészség megőrzésén vagy helyreállításán.

Falus András, a díjat kezdeményező Eduvital Net Nonprofit Egészségnevelési Társaság képviseletében kiemelte: a kutatók az emberi értékek tisztán látó szószólói voltak. Mint mondta, a kezdeményezéssel azokat szerették volna megszólítani, akik az ifjúsággal, egészségneveléssel foglalkoznak. A díjjal hagyományt szeretnének teremteni, de ami ennél is fontosabb, az az egészségnevelés ügye - fejtette ki.

A díjhoz kapcsolódó ismertetőben felidézték: április 3-án egy éve, hogy Kopp Mária professzor elhunyt. Halála napján barátai, tisztelői elhatározták, hogy ő és néhány évvel korábban meghalt férje és munkatársa, Skrabski Árpád emlékére díjat alapítanak, amelyet minden évben az ifjúság egészségnevelésében kimagasló szerepet betöltő jelölt kaphat meg. A díjra 22 jelölés érkezett.

Az ünnepélyes díjátadó rendezvényen részt vett Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is.

Kopp Mária pszichiáter, klinikai pszichológus, a Semmelweis Magatartástudományi Intézet alapítója, a magyar lelkiállapot és demográfia kutatójaként éveken át felméréseket végzett a lakosság egészségi és mentális állapotáról. Kopp Mária alapította a Három királyfi, három királylány mozgalmat.

Skrabski Árpád számítógépes mérnök, szociológus, demográfus, a szociológiai tudományok kandidátusa. Több, széles körű országos reprezentatív felmérés feltételeinek megteremtője, feleségével számos társadalom-lélektani, magatartás-szociológiai kutatást végzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×