eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezek a házassággal járó előnyök

Kisebb az infarktus kockázata a házasságban élő férfiaknál és nőknél, mint a pár nélkül élőknél.

Ez minden életkorra igaz - vélik a finn Turkui Egyetem kutatói. A Kardiológusok Európai Társasága csütörtökön mutatta be a tanulmányt a dél-franciaországi Sophia Antipolisban.

Aki magányosan él, annál nemcsak magasabb az infarktus kockázata, hanem az gyorsabban is meghalhat a szívkoszorúerek vérkeringési zavarainak következtében. A nem házasságban élő férfiak 51 százaléka 28 napon belül életét veszti egy szívinfarktus után.

Az elváltaknál ez az arány még mindig 42 százalékos, míg a házas férfiaknál csupán 26 százalék.

A nőket még jobban "védi" a házasság, mint a férfiakat. A kutatás szerint a hajadon nők 43 százaléka hal meg 28 napon belül egy infarktus után, az elváltaknak 32 százaléka. A férjezettek csupán 20 százalékánál végződik halállal a betegség.

A finn kutatók ugyanakkor tanulmányuk eredményét korlátok közé is szorították. "Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a rosszabb egészségi állapotú emberek hajlamosabbak arra, hogy egyedül maradjanak vagy elváljanak" - írják a szakértők.

Ráadásul a házas férfiak alacsony infarktuskockázata lehet a házassággal járó előnyök következménye is. Ide tartozik a nőtlenekhez képest jobb anyagi helyzet, az egészségesebb életmód és a nagyobb támogatás. Ezenfelül a tanulmány nem vizsgálta a házasság nélkül együtt élő párokat.

A kutatók tanulmányuk elkészítéséhez a Finami finn adatbank összesen 15 330 infarktusos esetre vonatkozó információit használta fel. Az érintettek kora 35 és 99 év között volt a vizsgálat idejében. Az adatok az 1993 és 2002 közötti időszakból származnak.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×