Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezek a házassággal járó előnyök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kisebb az infarktus kockázata a házasságban élő férfiaknál és nőknél, mint a pár nélkül élőknél.

Ez minden életkorra igaz - vélik a finn Turkui Egyetem kutatói. A Kardiológusok Európai Társasága csütörtökön mutatta be a tanulmányt a dél-franciaországi Sophia Antipolisban.

Aki magányosan él, annál nemcsak magasabb az infarktus kockázata, hanem az gyorsabban is meghalhat a szívkoszorúerek vérkeringési zavarainak következtében. A nem házasságban élő férfiak 51 százaléka 28 napon belül életét veszti egy szívinfarktus után.

Az elváltaknál ez az arány még mindig 42 százalékos, míg a házas férfiaknál csupán 26 százalék.

A nőket még jobban "védi" a házasság, mint a férfiakat. A kutatás szerint a hajadon nők 43 százaléka hal meg 28 napon belül egy infarktus után, az elváltaknak 32 százaléka. A férjezettek csupán 20 százalékánál végződik halállal a betegség.

A finn kutatók ugyanakkor tanulmányuk eredményét korlátok közé is szorították. "Nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy a rosszabb egészségi állapotú emberek hajlamosabbak arra, hogy egyedül maradjanak vagy elváljanak" - írják a szakértők.

Ráadásul a házas férfiak alacsony infarktuskockázata lehet a házassággal járó előnyök következménye is. Ide tartozik a nőtlenekhez képest jobb anyagi helyzet, az egészségesebb életmód és a nagyobb támogatás. Ezenfelül a tanulmány nem vizsgálta a házasság nélkül együtt élő párokat.

A kutatók tanulmányuk elkészítéséhez a Finami finn adatbank összesen 15 330 infarktusos esetre vonatkozó információit használta fel. Az érintettek kora 35 és 99 év között volt a vizsgálat idejében. Az adatok az 1993 és 2002 közötti időszakból származnak.