eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elhunyt Friedrich Péter biokémikus

Életének 77. évében, szerdán elhunyt Friedrich Péter Széchenyi-díjas biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Biológiai Tudományok Osztályának volt elnöke, aki a molekuláris szintű memóriajelenségek kutatójaként vált nemzetközileg is elismert tudóssá - közölte csütörtökön az akadémia az MTI-vel.

Friedrich Péter 1936-ban született Budapesten. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1960-ban diplomázott, majd a miskolci városi kórház központi gyakornokaként dolgozott. 1962-ben lett az MTA Biokémiai Intézet munkatársa, majd 1967-1968-ban az Oxfordi Egyetemen tanult EMBO-ösztöndíjjal.

Magyarországra visszatérve a Biokémiai Intézet (1971-től MTA Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet Enzimológiai Részleg) tudományos főmunkatársa lett. 1986-ban az intézmény helyettes igazgatójává, 1990-ben igazgatójává, illetve a neuroenzimológiai csoportjának vezetőjévé nevezték ki. Igazgatói tisztségét 2007-ig töltötte be, ekkor kutatóprofesszori kinevezést kapott. 1985-ben a József Attila Tudományegyetem címzetes egyetemi tanárává avatta. 2000 és 2003 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

Tudományos pályafutása fontos állomásaként 1967-ben védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1982-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA levelező tagjává 1993-ban választották meg, 1998-ban pedig rendes tag lett. 1996 és 2002 között a Biológiai Tudományok Osztálya elnöke és az MTA Elnökségének tagja volt. Akadémiai tisztségei mellett 1986 és 1990 között a Magyar Biokémiai Egyesület alelnöki funkcióját látta el, majd 1990-ben a társaság elnökévé választották.

Nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki az enzimek szupramolekuláris szerveződésével kapcsolatos kutatásai és e tárgyban írott monográfiája. Ugyancsak jelentős eredményeket ért el kutatócsoportja a memória molekuláris alapjainak feltárásában. Több mint kilencven tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Ebből négy könyv, illetve könyvfejezet. Közleményeit elsősorban angol és magyar nyelven adta közre - emlékeztet az MTA.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×