eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Michelangelo Leonardótól vette a különleges kupoladísz ötletét

A reneszánsz egyik legérdekesebb geometriai testét restaurálták Firenzében: azt a Michelangelo Buonarotti alkotta poliédert, amelyet eredetileg Leonardo da Vinci talált ki.

Egy hatvan, háromszög alakú lapból (vagy tizenkét piramisból) álló poliédert állítottak ki a Medici-kápolna kriptájában - adta hírül az olasz sajtó a firenzei Szent Lőrinc-bazilika új sekrestyéjének kupoláját díszítő, távolról gömbnek látszó test restaurálását.

A kupoladíszt 1520-ban a Medici családból származó X. Leó pápa rendelte Michelangelótól (1475-1564). A művész a szokásos gömb formából másfajta térbeli testet alakított ki.

Az ötletet azonban Michelangelo mástól vette kölcsön. Az alakzatot Leonardo da Vinci (1452-1519) rajza nyomán alkotta - nyilatkozta Vincenzo Vaccaro, a helyreállítást végző firenzei műemlékvédelmi felügyelőség szakértője.

Vaccaro szerint ugyanarról a poliéderről van szó, amely a Michelangelóval és Leonardóval kortárs Luca Pacioli De divina proportione (Az isteni arányosságról) című kéziratában szerepel. Ebben Pacioli Leonardo rajzait másolta le, közöttük a különleges poliéder "gömböt" is.

A sekrestye tetején lévő, a keresztet tartó kupoladísz a feltételezések szerint az egyre bővülő világot jelképezte, és a soklapú test a fényt is másképpen tükrözte vissza. A Michelangelo-féle poliéder látható lesz a X. Leó korának művészetéről márciustól látható firenzei kiállításon is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×