Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Michelangelo Leonardótól vette a különleges kupoladísz ötletét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A reneszánsz egyik legérdekesebb geometriai testét restaurálták Firenzében: azt a Michelangelo Buonarotti alkotta poliédert, amelyet eredetileg Leonardo da Vinci talált ki.

Egy hatvan, háromszög alakú lapból (vagy tizenkét piramisból) álló poliédert állítottak ki a Medici-kápolna kriptájában - adta hírül az olasz sajtó a firenzei Szent Lőrinc-bazilika új sekrestyéjének kupoláját díszítő, távolról gömbnek látszó test restaurálását.

A kupoladíszt 1520-ban a Medici családból származó X. Leó pápa rendelte Michelangelótól (1475-1564). A művész a szokásos gömb formából másfajta térbeli testet alakított ki.

Az ötletet azonban Michelangelo mástól vette kölcsön. Az alakzatot Leonardo da Vinci (1452-1519) rajza nyomán alkotta - nyilatkozta Vincenzo Vaccaro, a helyreállítást végző firenzei műemlékvédelmi felügyelőség szakértője.

Vaccaro szerint ugyanarról a poliéderről van szó, amely a Michelangelóval és Leonardóval kortárs Luca Pacioli De divina proportione (Az isteni arányosságról) című kéziratában szerepel. Ebben Pacioli Leonardo rajzait másolta le, közöttük a különleges poliéder "gömböt" is.

A sekrestye tetején lévő, a keresztet tartó kupoladísz a feltételezések szerint az egyre bővülő világot jelképezte, és a soklapú test a fényt is másképpen tükrözte vissza. A Michelangelo-féle poliéder látható lesz a X. Leó korának művészetéről márciustól látható firenzei kiállításon is.