eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az antidepresszánsok nem növelik a terhesség körüli kockázatokat

A terhesség ideje alatt szedett antidepresszánsok nincsenek összefüggésben a halvaszületés vagy a csecsemőhalálozás magasabb kockázatával - derült ki egy svéd tanulmányból.

A Journal of the American Medical Association című folyóiratban közölt tanulmány szerzői több mint 1,6 millió születés adatait vizsgálták meg öt észak-európai országra kiterjedően. A kutatók többek között 30 ezer olyan nő adatait dolgozták fel, akiknek terhességük idejére valamilyen - a hangulatjavítók csoportjába tartozó - szelektív szerotoninvisszavétel-gátlót (SSRI) írtak fel az orvosok.

Eredményeik alapján az SSRI-k hatásának kitett nők csupán 1,79 százalékánál volt magasabb a halvaszületés, illetve a csecsemők postneonatális - az élve születést követő 28. nap és az egyéves kor közötti - halálozási aránya azokhoz a nőkhöz képest, akik nem szedtek antidepresszánst a terhesség ideje alatt. Míg az antidepresszánst szedők esetében a halvaszületési arány - ezer születést nézve - 4,62 százalék volt a gyógyszert nem szedőknél tapasztalt 3,69 százalékhoz képest, addig a postneonatális halálozás esetében előbbieknél 1,38 százalékot, utóbbiaknál 0,96 százalékot mértek a kutatók.

A szakemberek szerint a hajszálnyival magasabb értékekért a háttérben álló pszichiátriai betegség - általában a depresszió - súlyossága, nem pedig annak kezelése a felelős. A kismamák dohányzása és előrehaladott kora is összefüggésben állt a csecsemők magasabb halálozási arányával. A gyógyszert szedő és nem szedő nők esetében majdnem azonos volt az élve születést követő első 27 napban bekövetkező neonatális (újszülöttkori) halálozás aránya: ezer születésre számolva 2,54, illetve 2,21 százalék.

A tanulmány "azt sugallja, hogy a terhesség idején szedett SSRI-k nem voltak összefüggésben a halvaszületés és a neonatális vagy postneonatális halálozás magasabb kockázatával" - húzták alá a szakemberek tanulmányukban, amely a stockholmi Karolinska Intézetben dolgozó Olof Stephansson vezetésével készült.

A tanulmány Dániában, Finnországban, Izlandon, Norvégiában és Svédországban élő nők bevonásával készült. A felhasznált adatok az 1996 és 2007 közötti időszak bizonyos periódusait fedték le.

Az SSRI-k terhesség idején való használatát sokáig a születési rendellenességekkel, az újszülöttkori absztinencia szindrómával (NAS) és az újszülöttnél kialakuló perzisztens pulmonális hipertóniával hozták összefüggésbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×