A "laboratórium", ahol az esőerdőt kutatják

InfoRádió / MTI
2012. november 11. 12:33
A legtöbbet szenvedett brazíliai ökoszisztéma, az atlanti esőerdő kutatásának valóságos laboratóriumává vált az ország déli részén fekvő Salto Morato rezervátum.

A legnagyobb brazíliai kozmetikai cég, az O Boticario 1994-ben hozta létre a 22,5 négyzetkilométeres magánrezervátumot a Paraná szövetségi államban található Guaraquecaba közelében.

Az atlanti őserdőt, amely felfedezésekor, az 1500-as években az egész brazil partvidéket beborította, és több mint 1,3 millió négyzetkilométert, azaz Amazónia egynegyedének megfelelő területet tett ki, a Föld leggazdagabb biodiverzitását mutató ökoszisztémájának tekintik. Mostanra azonban már csak 28 600 négyzetkilométer marad belőle, többségében különböző természetvédelmi területeken.

A fák között 2200 ezer madár-, emlős-, hüllő- és kétéltű faj él. Közel 200 madárfaj csak ezen az élőhelyen található meg, akárcsak a dél-amerikai kontinens kihalóban lévő fajainak 60 százaléka.

A nagyközönség számára 1996-ban megnyitott Salto Moratóban az O Boticario által fizetett tudóscsoport a növény- és állatvilágot tanulmányozza. A rezervátum 342 madár-, 43 béka-, 55 hal-, 36 hüllő- és 58 emlősfaj élőhelye. A kutatók új halfajokat és háromujjú békát is felfedeztek a területen, és két kamera segítségével legalább három pumát is láttak a természetvédelmi területen.

Az egyik legfőbb veszélyt a fákat kivágó illegális pálmabélgyűjtők és vadászok jelentik. A leginkább veszélyeztetett állatok az ocelot, a fehérajkú pekari, a puma, a tatu és a fácánnal rokon jacu - mondta el Eros Amaral Ferreira, az évente 5000 látogatót fogadó rezervátum igazgatója.

Salto Moratót 1999-ben vették fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezete, az UNESCO világörökségi listájára.