eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagyobb eséllyel túlsúlyosak az egykék

A testvér nélkül felnövő gyerekek több mint 50 százalékos eséllyel lesznek túlsúlyosak vagy kövérek, mint testvérrel élő társaik - állapították meg egy 12 700 gyerek bevonásával készült európai tanulmányban.

A Nutrition and Diabetes című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatokat nyolc országban folytatták le egy uniós kutatási program, az IDEFICS keretében. Ebben arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy az étrend, az életvitel és az elhízás miként befolyásolja a 2-10 éves gyerekek egészségét.

A tanulmány eredménye szerint a többi befolyásoló tényező figyelembevétele mellett is több mint másfélszer nagyobb esélye volt a túlsúlyra az egykeként felnövő gyerekeknek azokhoz a társaikhoz képest, akinek volt testvérük.

"Tanulmányunk azt mutatta, hogy az egyedüli gyerekek ritkábban játszanak kint, gyakrabban élnek alacsonyabb iskolai végzettségű családban és nagyobb valószínűséggel van televízió a szobájukban" - idézte fel Monica Hunsberger kutatásvezető, a svéd Göteborgi Egyetem munkatársa.

Európában a becslések szerint több mint 22 millió gyerek számít túlsúlyosnak. A mostani tanulmány azt is megmutatta, hogy a délebbre fekvő országokban, mint Olaszország, Spanyolország és Ciprus, háromszor gyakoribb a kövér gyerek, mint például Svédországban és a többi északi országban - derül ki a Göteborgi Egyetem közleményéből.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×