eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Útnak indult a napelemes repülő

Megkezdte 2000 kilométeres útját Svájcból Marokkó felé Bertrand Piccard svájci kalandkereső Solar Impulse nevű napelemes repülője.

Az André Borschberg pilóta vezette gép a tervek szerint pénteken Madridba, a Barajas repülőtérre érkezik, ahol Piccard veszi át a botkormányt, hogy Marokkó fővárosába, Rabatba vigye a szerkezetet. Végső úti célja a Marokkó délnyugati részén fekvő Varzazát, "a sivatag kapuja" lesz.

Borschbergre nehéz feladat vár, 8500 méteres magasságba emelkedve át kell vinnie a repülőt a Pireneusok felett, Piccard számára pedig a szeles Gibraltári-szoros jelenthet nehézséget.

A Solar Impulse a tervek szerint 2014-ben világkörüli utat tesz. Piccard különleges gépe eddig Franciaországba és Belgiumba repült Svájcból. A napelemes gép 64 méteres fesztávolságú szárnyain 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére. A gép súlya 1,6 tonna.

A marokkói út a világkörüli próbatétel főpróbája - mondta Borschberg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×