eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Különleges módszerrel vizsgálják a hegymászók szívét

világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, a Mount Everesten (Csomolungmán) vizsgálja amerikai tudósok egy csoportja a hegymászók szívét, hogy így tudjon meg többet a szervezet kardiovaszkuláris rendszerének rendkívüli magasságon való működéséről, és fejlessze ennek révén a szív- és a tüdőbetegek kezelését.

A Minnesota állambeli Rochesterben működő világhírű Mayo Klinika szakemberei annak az amerikai expedíciónak a tagjait vizsgálják, akik a Mount Everestet meghódító első - 1963-as - amerikai csapat útját követik.

A csaknem 50 évvel ezelőtti küldetésben öt amerikai jutott fel a helyiek által Csomolungmaként emlegetett hegy csúcsára, ketten a nehezebb és akkor még ismeretlen nyugati gerincen kapaszkodtak fel, a többiek a már bejáratott délkeletin. Utóbbin járva hódította meg a 8848 méteres magasságot a világon elsőként Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa 1953-ban. Az Everest csúcsára azóta már csaknem négyezren kapaszkodtak fel.

"Minket a tüdő nagy magasságon megfigyelhető fiziológiája érdekel, ami nagyon hasonlít a tüdő fiziológiájára szívbeteg embereknél" - magyarázta Bruce Johnson, a Mayo Klinika kardiovaszkuláris betegségekkel foglalkozó tanácsadója.

Az "emléktúrán" részt vevő kilenc amerikai hegymászó már akklimatizálódik a hegyen, és mindegyikük különleges karórával, valamint egy karszalaggal felszerelve indul a csúcs felé. Az eszközök lehetővé teszik a kutatók számára, hogy az alaptáborban berendezett laboratóriumból nyomon kövessék a mászók szervezetének küldetés alatti reakcióit.

Az óra méri a vér oxigénszintjét, míg a karkötő az energiafelhasználásról és az elégetett kalória mértékéről ad számot. A hegymászók emellett viselni fogják az úgynevezett Mayo-platformot, azt a klinika által tervezett parányi eszközt, amely a ruhazsebbe rejtve méri a hegymászók kardiovaszkuláris aktivitását - árulta el Johnson.

A sportemberek kognitív képességeit - többek közt a magaslaton, ritka levegőn való képességüket a gondolkodásra - speciálisan fejlesztett videojátékok révén tartják megfigyelés alatt.

"A kutatás szorosan összefügg azzal, amelyet szív-, illetve tüdőbetegeken végzünk" - jegyezte meg Bruce Johnson.

A Mount Everesten folytatott vizsgálat azonban a remények szerint bővíteni fogja a hegyekben történő halálozás vezető okaként megjelölt magaslati betegséggel kapcsolatos ismereteket is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×