Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy kapszula, és iható a nehézfémmel mérgezett víz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai kutatók elállítottak egy különleges kapszulát, amely képes kivonni a veszélyes nehézfémeket a szennyezett vízből, tejből, gyümölcsléből vagy más folyadékból.

Allen Apblett, az Oklahomai Állami Egyetem kémiaprofesszora és munkatársai azon dolgoznak, hogy az engedélyezési folyamat gyorsaságától függően egy éven belül a szaküzletekbe juttassák azt a kapszulát, amely radioaktív anyagokkal szennyezett folyadékokba dobva, azokat gyorsan ihatóvá varázsolja. Eddigi kísérleteik szerint a kapszula vízbe, tejbe vagy gyümölcslébe helyezve tucatnál többféle radioaktív elemet eltávolít.

Az Amerikai Kémiai Társaság San Diegóban megtartott kongresszusán bemutatták, hogy az általuk előállított anyag eltávolítja a tejből a stronciumot, a barna rizs szirupból az arzént, a gyümölcsléből más mérgező anyagokat olyan mértékben, hogy a korábban mérgező lé akár babaételként vagy frissítő gyümölcsszelet alapanyagaként is használható.

A technológia lényege, hogy különböző fémek nanorészecskéit oxigénnel egyesítve alkalmazzák, és ezek az oldatból kivonják a nem kívánt elemeket. A munkacsoport vezetője elmondta, hogy kétféle nanorészecskével dolgoztak. Az egyik az arzént, a másik a nehézfémeket és a radionuklidokat vonta ki az italokból. Egy-egy kapszula két liter gyümölcslevet vagy négy liter tejet tisztít meg.

A kísérleti anyag mind a 15 aktinid elemet megköti, így a plutóniumot, aktíniumot, kűriumot és az urániumot, de az egyéb radioaktív anyagokat, mint a stronciumot, ólmot, arzént vagy a kadmiumot is.

Apblett professzor hangsúlyozta, hogy az általuk készített anyag nem mérgező, nem teszi tönkre a folyadékok ízét.