eur:
393.78
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egy kapszula, és iható a nehézfémmel mérgezett víz

Amerikai kutatók elállítottak egy különleges kapszulát, amely képes kivonni a veszélyes nehézfémeket a szennyezett vízből, tejből, gyümölcsléből vagy más folyadékból.

Allen Apblett, az Oklahomai Állami Egyetem kémiaprofesszora és munkatársai azon dolgoznak, hogy az engedélyezési folyamat gyorsaságától függően egy éven belül a szaküzletekbe juttassák azt a kapszulát, amely radioaktív anyagokkal szennyezett folyadékokba dobva, azokat gyorsan ihatóvá varázsolja. Eddigi kísérleteik szerint a kapszula vízbe, tejbe vagy gyümölcslébe helyezve tucatnál többféle radioaktív elemet eltávolít.

Az Amerikai Kémiai Társaság San Diegóban megtartott kongresszusán bemutatták, hogy az általuk előállított anyag eltávolítja a tejből a stronciumot, a barna rizs szirupból az arzént, a gyümölcsléből más mérgező anyagokat olyan mértékben, hogy a korábban mérgező lé akár babaételként vagy frissítő gyümölcsszelet alapanyagaként is használható.

A technológia lényege, hogy különböző fémek nanorészecskéit oxigénnel egyesítve alkalmazzák, és ezek az oldatból kivonják a nem kívánt elemeket. A munkacsoport vezetője elmondta, hogy kétféle nanorészecskével dolgoztak. Az egyik az arzént, a másik a nehézfémeket és a radionuklidokat vonta ki az italokból. Egy-egy kapszula két liter gyümölcslevet vagy négy liter tejet tisztít meg.

A kísérleti anyag mind a 15 aktinid elemet megköti, így a plutóniumot, aktíniumot, kűriumot és az urániumot, de az egyéb radioaktív anyagokat, mint a stronciumot, ólmot, arzént vagy a kadmiumot is.

Apblett professzor hangsúlyozta, hogy az általuk készített anyag nem mérgező, nem teszi tönkre a folyadékok ízét.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×