eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Honnan lehet tudni, hány éves a zsiráf?

A hím zsiráfok kora meghatározható a szőrszínük alapján - derült ki több mint három évtized adatainak elemzéséből. A Zambiában élő Thornicroft zsiráfok kutatása alátámasztotta, hogy a barna foltok a korral sötétednek.

Fred Bercovitch, a Kyotói Egyetem professzora a Zambiában az 1970-es évek óta vadőrként dolgozó Phil Berryvel társult, aki több mint három évtizeden keresztül készített feljegyzéseket a zsiráfok színváltozásáról. Az adatokból nyert eredményeket a Journal of Zoology című szaklapban publikálták a BBC hírportáljának ismertetése szerint.

A zsiráf (Giraffa camelopardalis) összes alfajáról ismert, hogy a hímek szőrszíne a korral sötétedik, a változásokat azonban eddig nem tudták időhöz kötni. A mostani kutatás fő eredménye, hogy a szőrszín módosulásához pontos kort tudnak hozzárendelni.

A hímek színe először hét-nyolc éves korukban kezd el változni, majd barna foltjaik két éven belül teljesen befeketednek. A sötétedés idejéből arra következtetett Bercovitch, hogy az ivarérettség elérésével és az ezzel párhuzamos tesztoszteronszint-emelkedéssel hozható összefüggésbe. A zsiráfhímek ugyanis átlagosan tíz éves korban válnak ivaréretté.

A Thornicroft zsiráf kizárólag Zambia keleti részén, a Luangwa völgyben él, és egyike a kilenc elfogadott zsiráfalfajnak, amelyeket mintázatuk alapján különítenek el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×