Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Okozhatnak-e rákot a fém csípőimplantátumok?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a fémből készült csípőimplantátumok növelik a rák kialakulásának a kockázatát - derült ki a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett tanulmányból.

A kutatásban mintegy 41 ezer olyan páciens adatait dolgozták fel, akik úgynevezett fém a fémen, és további mintegy 249 ezerét, akik más típusú implantátummal rendelkeznek. Az angliai és walesi csípő-és térdprotézis műtétek nyilvántartásából származó adatok elemzésekor a szakemberek a beültetést követő hét évre koncentráltak.

A kutatók nem találtak bizonyítékot bármilyen ráktípus kialakulásának a megnövekedett kockázatára. A Bristoli és Exeteri Egyetemek szakemberei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bizonyos ráktípusok hosszú lappangási idővel bírnak, ezért mindenképpen szükség lesz a hosszú távú tanulmányozásra a biztos eredmények megszerzése, illetve az ortopédiai fémek hatásának vizsgálata céljából -olvasható a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldalán.

A növekvő rákkockázat azonban csak egyike a fémből készült csípőimplantátumokhoz kapcsolódó félelmeknek. A fémből készült ízületi fej ugyanis fém ízületi árokba dörzsölődik, ezáltal pedig mérgező anyagok - apró fémionok - juthatnak a véráramba, amelynek következtében károsodhat az izomzat, a csontozat, és akár az idegrendszer is.

A múlt hónapban a brit kutatók a The Lancet című szaklapban szólaltak fel az ilyen típusú csípőimplantátumok betiltásáért. Érvelésük szerint az adatelemzések azt mutatják, hogy a fém a fémen implantátumok károsak lehetnek, és más implantátumoknál gyakrabban vonhatnak maguk után újabb csípőoperációkat.

A brit gyógyszer és egészségügyi termékeket felügyelő hatóság (MHRA) februárban adott ki útmutatót az összes fém implantátumra vonatkozóan. A hatóság figyelmeztetett: a szigetországban 49 ezer páciensnél kellene évente vérvizsgálattal ellenőrizni, hogy nem kerültek-e fémanyagok a szervezetébe. Ugyanakkor hozzátette, hogy "kicsi a valószínűsége" annak, hogy az implantátumok komplikációkat okoznak, és a klinikai tesztek vegyes eredményei miatt nem vonja ki a műszereket a forgalomból.