eur:
394.21
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Mire képes a parányi csótány?

Egy Dél-Afrikában nemrégiben felfedezett csótány valóságos ugrótehetségnek bizonyult: egyetlen ugrással testhossza csaknem ötvenszeresének megfelelő távolságot képes áthidalni - fedezték fel dél-afrikai zoológusok.

Mike Picker, a Fokvárosi Egyetem kutatója és kollégái a mindössze egy centiméteres rovarok mozgását nagysebességű kamerák segítségével rögzítették - számol be a Die Welt című német lap internetes kiadása. A felvételek rámutattak arra, hogy elugráskor az állatok sebessége meghaladja a két méter per másodpercet.

A lábizmok az elugrás pillanata előtt mintegy egyötöd másodperccel feszültek meg. Az ugrálás a Biology Letters című folyóiratban megjelent cikk szerint a csótányok mozgásának mintegy 71 százalékát teszi ki.

A Saltoblatella montistabularis tudományos névre keresztelt ugrótehetség mindezidáig a csótányok hatalmas családjának egyetlen ismert ugró képviselője. Az összes többi, négyezernél is több faj csak futkos a talajon.

A Saltoblatella a dél-afrikai szavanna lakója, amelyen számos ugró szöcskefajjal osztozik. Mivel utóbbiak ellenségeik elől a bokrokba ugranak, a kutatók vélekedése szerint ez a konkurencia vezethetett az ugró csótány kifejlődéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×