Kamikazehangyák védelmezik a kolóniákat

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 14. 19:20
Kamikazehangyák védelmezik a borneói kolóniákat - derítették ki belga kutatók, akik az Acta Zoologica című szaklapban publikálták tanulmányukat.

A társaséletű hártyásszárnyúak rendjébe tartozó hangyáknak több mint tizenkétezer faja ismert. Minden faj rendelkezik "védőfelszereléssel, a potrohuk hátulsó végében lévő "méregtartó készülékkel". Ennek egyik lényeges eleme a fullánk, amelynek segítségével a méregmirigyek által termelt anyagot az ellenség testébe fecskendezik - olvasható a New Scientist tudományos hírportálon.

Johan Billen, a Leuveni Katolikus Egyetem kitatója csoportjával azonban azt fedezte fel, hogy a Borneó szigetén honos ácshangyafaj, a Camponotus cylindricus egyedei önpusztító védekezési stratégiát "dolgoztak ki" a kolóniájuk védelmére.

A hangyák között a legnagyobb méregmiriggyel rendelkező rovarok valóságos "időzített bombaként" működnek: a szó szoros értelmében felrobbannak, és a potrohukban tárolt méreggel elárasztják a betolakodót. A potrohuk fala a kísérletek során még akkor is szétszakadt, ha a kutatók a csipesszel kissé megérintették a hangyákat.

"Az egyedek szomorú véget érnek, viszont önfeláldozó cselekedetükkel megvédik az utódokat" - hangsúlyozta Johan Billen.