Bolyai-díj 2011: Mi köze van a fehérjekutatásnak a szociológiához?

Infostart
2011. május 23. 14:41
Perczel Andrásnak ítélték oda a 2011. évi Bolyai-díjat. A kémikus az InfoRádiónak azt mondta: már több mint harminc éve foglalkozik a fehérjekutatással, amelynek "jövője még csillogóbb, mint a jelene".

Kiváló kémikus, aki fontos és modern témákkal foglalkozik. Abszolút "forró" területen dolgozik. Bár vegyész, nagyon jól ért a matematikához és a biológiához is - így jellemezte az InfoRádiónak az idei Bolyai-díjast Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Vasárnap a Nemzeti Színházban Schmitt Pál köztársasági elnök adta át Perczel Andrásnak a magyar tudomány legnagyobb értékű, 100 ezer euró pénzdíjjal járó elismerését.  A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az ELTE Természettudományi Kara Szerves Kémiai tanszékének egyetemi tanára a fehérjék és építőköveik szerkezetét, mozgékonyságát és kölcsönhatásait kutatja, vegyész és biológus hallgatókat, valamint doktorjelölteket oktat.

Az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: nagyjából harminc évvel ezelőtt, már a középiskola elvégzése után kezdett foglalkozni a fehérjékkel. Minden, ami bennünk van, az fehérjék által mediált. A fehérje ténylegesen az élet hordozómolekulája - mondta az InfoRádiónak a díjazott, aki hozzátette: sokat tudunk a fehérjékről, de nem eleget. A fehérjekutatás jövője még csillogóbb, mint a jelene, és az sem véletlen, hogy az utóbbi időben sok kitüntetést, Nobel-díjat kaptak fehérjékkel foglalkozó kémikusoknak.

Perczel András reméli, hamarosan eljutnak oda, hogy nemcsak az izolált fehérjékről, hanem azok kooperációs formáiról is többet tudnak meg.

Ez kicsit olyan, mint a szociológia - magyarázta a kémikus. A szociológia tudományága is akkor jelent meg, amikor nem egy-két embert, hanem a sokaságot kezdték el vizsgálni. A fehérjék önmagukban is érdekesek, de amikor közösséget alkotnak egy sejtben, elkezdenek szociológiai viselkedéseket mutatni.

Az idei Bolyai-díjas kiemelte: szinte nincs olyan betegség, ami nem kapcsolódik a fehérjéhez, így a gyógyításban is nagyon fontos szerepet kapnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Perczel András, Bolyai-díjas
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást