Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bármilyen vízből ihatót varázsol az új technológia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy nemzetközi sikernek örvend a prágai Nanotechnológiai Kutatóintézet szakembereinek legújabb találmánya, amely ivásra alkalmassá tud varázsolni bármilyen szennyezett vizet.

Cseh szakemberek a világon elsőként használtak háromdimenziós - a fizikai szennyeződéseket, a biológiailag aktív szervezeteket és a kémiai szennyezőket is kiszűr - membránt az olyan halott vizek megtisztítására, amelyek túlságosan savanyúak, veszélyes méreganyagokat tartalmaznak és teljesen oxigénhiányosak - számolt be a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

Az ilyen szennyezett vizek növénylocsolásra is alkalmatlanok, ám az új eljárásának köszönhetően, amely fizikailag és nem kémiailag (vegyszerek segítségével) tisztítja meg a folyadékot, tökéletesen ihatóvá válnak. A prágai Nanotechnológiai Kutatóintézet szakemberei egy krasnói tőzegföld vízforrásából származó mintákon tesztelték először az új módszert.

"Egy teljesen szennyezett, víznek alig nevezhető folyadékból sikerült olyan ivóvizet készítenünk, amely mentes a baktériumoktól, a hozzáadott anyagoktól, valamint selymes, lágy és ásványi anyagokban gazdag" - büszkélkedett az eredményekkel Petr Carvan, az intézmény vezetője.

Az ügyfelek kérésére a szakemberek különböző ásványi anyagok, így jód, fluor, magnézium, mangán és kalcium hozzáadásával képesek tökéletes ivóvizet előállítani a megtisztított folyadékból. "Ezzel a technológiával átütő világsikert értünk el" - hangsúlyozta Carvan. A világ különböző tájairól érkező delegációk a cseh fővárosban ismerhették meg a különleges víztisztító szerkezet prototípusát, amelynek működtetése is nagyon olcsó.

Óránként négy cseh koronáért (44 forint), a készülék tíz köbméternyi szennyezett vizet tisztít meg egy nap leforgása alatt, 95 százalékos hatékonysággal - írta a lap. A szerkezet élettartama akár több tíz év is lehet, csupán néhány négyzetméternyi területet foglal el, és szinte semmilyen mellékterméket nem állít elő. "A vietnamiak már most megkerestek minket, ugyanis meg akarják tisztíttatni a Mekong folyót" - árulta el Carvan.