Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnézték, hatnak-e az űrben a gyógyszerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hosszú űrmisszión tartózkodó űrhajósoknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a magukkal vitt gyógyszerek hatékonysága csökken - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Az amerikai Johnson Space Centre tudósai tanulmányukban az űrből visszatért és a Földön maradt gyógyszerek elemzésével kimutatták, hogy egyes szerek hatékonysága gyorsabban csökken az űrben.

Az amerikai gyógyszerkutatók lapjában, az AAPS Journal című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint az űrhajók fedélzetén tapasztalható folyamatos sugárzás okolható a hatékonyság csökkenése miatt.

Az űrközpont kutatói négy-négy gyógyszeres dobozt állítottak össze 35 különböző medicinából, majd az egyik sorozatot elküldték a Nemzetközi Űrállomásra, míg a másikat földi körülmények között tárolták. A dobozok eltérő időt töltöttek el az űrben, az egyik például csak 13 napot, míg egy másik csaknem két és fél évet (28 hónapot).

A visszatért és a Földön maradt dobozok tartalmát elemezve kiderült, hogy a vizsgált szerek egy részének csökkent a hatékonysága az űrben, minél tovább volt úton, annál nagyobb mértékben. A kutatók úgy vélik, az egyre hosszabb idejű missziók miatt megnövekszik a gyógyszerek iránti igény az űrben, ezért erre a kérdésre is figyelni kell.

A földi használatra szánt gyógyszerek csomagolásán a gyártók feltüntetik a lejárati időt, ez azonban meghatározott körülmények közötti tárolásra vonatkozik. Szokásos esetben azt javasolják, hogy a szereket napfénytől védve, hűvös, száraz helyen tartsák.

Egy űrutazáskor azonban különleges viszonyok uralkodnak, nagyobb sugárzás és rezgés, mikrogravitáció és szén-dioxidban dús környezet, változó nedvességtartalom és hőmérséklet teszik próbára a hatóanyagok stabilitását.