eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Megnézték, hatnak-e az űrben a gyógyszerek

A hosszú űrmisszión tartózkodó űrhajósoknak azzal is szembe kell nézniük, hogy a magukkal vitt gyógyszerek hatékonysága csökken - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Az amerikai Johnson Space Centre tudósai tanulmányukban az űrből visszatért és a Földön maradt gyógyszerek elemzésével kimutatták, hogy egyes szerek hatékonysága gyorsabban csökken az űrben.

Az amerikai gyógyszerkutatók lapjában, az AAPS Journal című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint az űrhajók fedélzetén tapasztalható folyamatos sugárzás okolható a hatékonyság csökkenése miatt.

Az űrközpont kutatói négy-négy gyógyszeres dobozt állítottak össze 35 különböző medicinából, majd az egyik sorozatot elküldték a Nemzetközi Űrállomásra, míg a másikat földi körülmények között tárolták. A dobozok eltérő időt töltöttek el az űrben, az egyik például csak 13 napot, míg egy másik csaknem két és fél évet (28 hónapot).

A visszatért és a Földön maradt dobozok tartalmát elemezve kiderült, hogy a vizsgált szerek egy részének csökkent a hatékonysága az űrben, minél tovább volt úton, annál nagyobb mértékben. A kutatók úgy vélik, az egyre hosszabb idejű missziók miatt megnövekszik a gyógyszerek iránti igény az űrben, ezért erre a kérdésre is figyelni kell.

A földi használatra szánt gyógyszerek csomagolásán a gyártók feltüntetik a lejárati időt, ez azonban meghatározott körülmények közötti tárolásra vonatkozik. Szokásos esetben azt javasolják, hogy a szereket napfénytől védve, hűvös, száraz helyen tartsák.

Egy űrutazáskor azonban különleges viszonyok uralkodnak, nagyobb sugárzás és rezgés, mikrogravitáció és szén-dioxidban dús környezet, változó nedvességtartalom és hőmérséklet teszik próbára a hatóanyagok stabilitását.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×