Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiányzó láncszemet fedeztek fel a dinoszauruszok családfájában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Amerikai kutatók olyan dinoszaurusz megkövült maradványait találták meg Új-Mexikó államban, amely mintegy 205 millió éve, a késő triászban élt, és átmenetet képez az első két lábon járó dél-amerikai őshüllők és a később elterjedt ragadozó dinoszauruszok között.

Az állatnak feltűnően nagy szemei és hegyes, részben előreálló fogai voltak. A washingtoni Smithsonian Intézet Természettudományi Múzeumának kutatói az új fajt Daemonosaurus chauliodusnak nevezték el, amely előreálló fogú szellem dinoszauruszt jelent - számol be a Der Spiegel című német lap internetes kiadása

Mivel mindössze a 14 centiméteres koponya és néhány nyaki csigolya került elő, nem lehet pontosan megállapítani az állat nagyságát - írják a múzeum kutatói a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban. A dinoszaurusz jellemvonásai azonban arra utalnak, hogy a korai theropodák egy képviselője, amelyekhez az ismert raptorok és számos más ragadozó faj is tartoznak.

A dinoszauruszok három nagy csoportja, az Ornithischia (madármedencéjűek, például az ismert sztegoszaurusz), a Sauropodomorpha (hüllőmedencéjűek, ide tartoznak az ismert nagytestű növényevők) és a Theropoda (ragadozó dinoszauruszok) valószínűleg mintegy 220 millió évvel ezelőtt, a késő triász elején vált szét.

Eddig azonban a legkorábbi dél-amerikai theropodák leletei és a 200 millió évvel ezelőtt élt állatok között szakadék tátongott. Õsi jellemzőivel és 205 millió éves korával az új lelet éppen ezt az űrt tölti ki bizonyítva, hogy a korai theropodák vonala sokkal tovább fennmaradt, mint eddig hitték.