eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elvesztheti a világ a baktériumok elleni harcot?

Az antibiotikum-rezisztencia veszélyeire hívta fel a figyelmet a WHO az Egészség Világnapján. Pusztai Zsófia, a szervezet magyarországi irodájának vezetője elmondta: Magyarországon tavaly 2500 multirezisztens kórokozóval fertőzött embert kezeltek, közülük 750-en meghaltak.

Banális fertőzések válhatnak gyógyíthatatlanná, rutinműtétek életveszélyesekké, ha nem tanuljuk meg céljuknak megfelelően alkalmazni az antibiotikumokat - mondta az InfoRádiónak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának vezetője. Pusztai Zsófia erről annak kapcsán beszélt, hogy a WHO idén ezt a kérdést helyezi tevékenysége középpontjába.

A szakértő szerint a kórokozók elleni harc kritikus ponthoz érkezett, mivel az antibiotikum-rezisztencia példátlan méreteket öltött: csak az Európai Unió országaiban évente 25 ezer ember halálát okozzák a hagyományos szereknek ellenálló kórokozók.

A probléma az, hogy bár az antibiotikumok a bakteriális fertőzések kezelésére valók, sokan mégis náthát, influenzát vagy felső légúti vírusos hurutot gyógyítanak vele. Márpedig az ilyen szerek helytelen vagy túl gyakori használata oda vezet, hogy a kórokozók alkalmazkodni kezdenek a hatóanyagokhoz, végül ellenállóvá válnak azokkal szemben - magyarázta Pusztai Zsófia.

Mivel nincs új készítmény a piacon, és egyre több a hagyományos gyógyszerekre nem reagáló fertőzés, olyan helyzetbe kerülhet az emberiség, amilyenben az antibiotikumok kifejlesztése előtt volt - figyelmeztet a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.

Pusztai Zsófia hozzátette: Magyarország azon kevés állam közé tartozik, ahol már működik az antibiotikum-rezisztenciát monitorozó rendszer, van erre létrehozott koordinációs bizottság, és idén akcióterv is készül a témában.

A helyzet azonban csak akkor javulhat, ha az egészségügyi szektor képviselőinek összefogása mellett ágazatközi együttműködések is létrejönnek, és a lakosság is megérti, miért fontos tudni, hogy mikor indokolt egy antibiotikum-kúra, hogyan kell azt végigcsinálni, illetve hogy mit tehet a betegségek kialakulásának megelőzéséért - jegyezte meg a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×