Jurij Manyin kapta a Bolyai-díjat

Infostart
2010. december 2. 08:40
Jurij Manyin orosz származású, Németországban élő matematikus kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi elismerését, a Bolyai János Matematikai Díjat. A kitüntetést ötévente ítélik oda az elmúlt tizenöt évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének.

Az elmúlt 15 évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének járó Bolyai Nemzetközi Matematikai Díjat december 1-jén Jurij Ivanovics Manyin orosz származású, Németországban élő és alkotó matematikus vehette át a Magyar Tudományos Akadémián. A tudós az 1999-ben megjelent, áttörő eredményekkel bíró, kiemelkedő jelentőségű saját új eredményeket, módszereket bemutató Frobenius manifolds, quantum cohomology, and moduli spaces című könyvéért kapja a neves elismerést.

Az elismerést életre hívásának ideje és a rendszerváltás között mindössze két alkalommal adták át, előbb 1905-ben Herni Poincarénak, majd öt évvel később David Hilbertnek. Az érem odaítélése az I. világháború kitörésekor megszakadt - az MTA csak 1994-ben alapította újra -, de a matematikusok ma is úgy tartják, hogy az 1915. év legesélyesebb várományosa Albert Einstein volt.

A díjjal - egy aranyéremmel - 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lovász László, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást