Magyar-német kutatás segíthet a szívátültetésre váróknak

Infostart
2010. november 8. 17:20
A jelenlegi négyről nyolc órára növelhető egy transzplantációra váró szív szállíthatósági ideje a Heidelbergi Egyetem és a Semmelweis Egyetem kutatóinak közös munkája révén.

A transzplantációval kapcsolatban az egyik legnagyobb probléma az, hogy limitált az átadási lehetőség, vagyis olyan donorszervet kell találni, amelyet a beteg szervezete befogad. Előfordulhat tehát, hogy egy magyar páciens számára megfelelő szívre több száz vagy akár ezer kilométeres távolságban bukkannak.

Az orvosok ilyenkor versenyt futnak az idővel, hiszen ha letelik az a négy óra, amíg felhasználható, a szívet nem lehet beültetni.

A transzportidő növelését célzó kutatásokat folytat a Semmelweis Egyetem a Heidelbergi Egyetemmel együttműködésben, a magyar intézmény Kardiológiai Központjának igazgatója szerint nem is kis sikerrel. Merkely Béla az InfoRádiónak elmondta: a két egyetem egy olyan oldatot alkotott meg, amelyben a donorszív akár nyolc órán át is szállítható.

A kutatók biztató eredménnyel végezték el a nagyállat-kísérletes vizsgálatokat, most következik a klinikai tesztelés. Ha ezek igazolják az oldat hatékonyságát, az három-négy éven belül széles körben is használható lesz - fűzte hozzá Merkely Béla.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást