Egész Európából zarándokoltak a Stonehenge-hez

InfoRádió / MTI
2010. szeptember 30. 19:40
A mediterrán térségből érkezett három és fél évezrede az a tehetős ifjú "zarándok", akit Stonehenge közelében helyeztek végső nyugalomra. A borostyánnyakláncos fiúként ismert tinédzser halálakor 14-15 éves lehetett. "Nevét" annak köszönheti, hogy borostyángyöngy füzérrel a nyaka körül temették el három kilométerre dél-keletre Stonehenge-től.

Jane Evans, a Földtani Intézet kutatója a radiokarbonos kormeghatározás adatait ismertetve kifejtette, hogy a tinédzser Kr.e. 1550 táján érkezett több száz kilométerről - erről tanúskodik a fogzománc izotópvizsgálata.

A fogzománcmintákban az oxigén- és a stronciumizotópokat vizsgálták. Előbbiek az egyén által megivott vízből származnak, s annak a térségnek az éghajlatára, átlagos hőmérsékletére utalnak, ahol az illető gyermekkorában, a fogazata kialakulásakor élt. A stronciumizotópok aránya, amelyek a szilárd és folyékony táplálékból épülnek be, azon terület talajának izotóp-összetételével egyezik meg, ahol felserdült az adott személy.

A tinédzser, aki a kutatók szerint tehetős família sarja volt, csupán egyike a távoli vidékekről érkezett zarándokoknak, akiknek földi maradványaira Stonehenge közelében bukkantak. Az "Amesbury-i Íjász"", akit kőből pattintott nyílhegyekkel helyeztek végső nyugalomra, Stonehenge-től öt kilométerre aludta örök álmát. A férfi Közép-Európában, az Alpok lábánál nőtt fel, a "Boscombe-i Evezős" viszont, akit szintén a közelben temettek el, nagy valószínűséggel Walesből érkezett. "Európa legkülönbözőbb részeiből érkeztek ide emberek" - hangsúlyozta Jane Evans.

Véleményét osztja Timothy Darvill, a Bornemouthi Egyetem tudósa, aki nem volt részese a kutatásnak. Mint kifejti, a lelet ismét azt támasztja alá, hogy az emberek nagy távolságokat tettek meg, hogy ellátogassanak Stonehenge-be, amely messzi földön híres kultikus központ lehetett. "Azokban az időkben a távoli utazások sokkal gyakoribbak voltak, mint hinnénk" - hangsúlyozta Timothy Darvill.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mi vonzotta a "zarándokokat" Stonehenge-be. Annyi bizonyos, hogy fontos szertartási központ volt és a körülötte lévő területen számtalan prehistorikus emlékmű és sír található. Egyes szakértők szerint a Nap kultuszának központja volt, mások szerint egyfajta csillagászati naptárként működött. Némely tudós viszont, mint például Timothy Darvill, úgy véli, hogy gyógyulást ígérő kegyhely, egyfajta prehistorikus Lourdes lehetett.