Magyarország számára stratégiai partner Kína

Infostart
2010. szeptember 23. 11:40
A világpolitika meghatározó ereje áttevődött az ázsiai térségbe - mondták kutatók a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének Kínával foglalkozó konferenciáján. A szakértők arról is beszéltek, hogy Magyarország számára stratégiai fontosságú az ázsiai országgal való kapcsolat.

Napjainkra a geopolitika centruma az euroatlanti térségből áthelyeződött az ázsiai-csendes-óceáni térségbe, öt nagyhatalom: Kína, USA, Japán, India és Oroszország viszonyrendszere vált meghatározóvá - mondta Hernádi András, a Világgazdasági Kutatóintézet külső munkatársa.

Kína békésen szeretné rendezni az Észak-Koreával kapcsolatos problémákat is, miközben fegyveres úton könnyen megoldhatná a fennálló konfliktusokat. Iránnal kapcsolatban is békés megoldásra törekszik, az energiaellátása szempontjából fontos, hogy a perzsa állam ne keveredjen fegyveres és főleg ne nukleáris konfliktusba - hangsúlyozta a szakértő.

Németh Iván - aki szintén külső kutatóként vett részt a Kínával kapcsolatos kutatásban - arról beszélt, hogy szerinte a következő két évtizedben várhatóan továbbra is az Egyesült Államok lesz az első számú szuperhatalom.

Kína egyelőre regionális szinten tekinthető első számú nagyhatalomnak. Világ- és geopolitikai megerősödését gátolja, hogy nincs közvetlen földrajzi kapcsolata az atlanti-térséggel - vélekedett.

Rácz Lajos, Magyarország egykori pekingi katonai attaséja kiemelte, hogy Kína megítélése a magyar gazdaságpolitika számára az uniós piacok melletti legfőbb stratégiai kérdés. Rácz Lajos szerint Kína gazdasági, kulturális és társadalmi szinten is nyitott Magyarország számára és baráti viszonyra törekszik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást