Egy óra alatt kimutatja a tbc-t a gyorsteszt

Infostart
2010. szeptember 15. 14:26
Egy új, ultra-érzékeny tesztet fejlesztettek ki brit tudósok, amellyel egy óra alatt diagnosztizálható a tuberkulózis baktériuma. A kórokozó a tüdőt támadja meg leggyakrabban, de kárt tehet a központi idegrendszerben, a nyirok és a keringési rendszerben is. A tbc ma már gyógyítható, igaz, csak az érintettek 70 százaléka lesz egészséges a betegség után.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a tuberkulózis baktériuma percenként fertőz meg valakit a világon. A Föld népességének csaknem harmada hordozza a kórokozót, de csak tíz százalékuknál alakul ki a betegség.

2008-ban körülbelül 1,3 millió ember halálát okozta a tbc, amelyet egyébként gümőkórnak is hívnak, a betegség alatt ugyanis gümők alakulnak ki, amelyek megakadályozzák a normális tüdőfunkciót.

A tbc ma már gyógyítható, de fontos, hogy mihamarabb felismerjék az orvosok a betegséget. A kutatóknak ezért is kiemelt jelentőségű, hogy olyan vizsgálatokat vezethessenek be, amelyekkel egy-egy tragédia megelőzhető.

A BBC tudósít most arról, hogy brit tudósok egy új, ultra-érzékeny tesztet fejlesztettek ki, amellyel egy óra alatt diagnosztizálható a tuberkulózis baktériuma. A szakemberek azt várják, hogy ezzel csökkenthetik a tuberkulózis előfordulásának gyakoriságát és következményeit világszerte. Az eddigi vizsgálatok esetében 5-8 hétig is eltarthatott, amíg megszületett a diagnózis. Ez idő alatt azonban a beteg másokat is megfertőzhetett maga körül.

De nem ez az egyetlen kifejlesztett gyorsteszt. Tavaly a neves nemzetközi egészségügyi szaklapok azzal voltak tele, hogy amerikai szakemberek feltaláltak egy molekuláris tesztet, amellyel két óra alatt kimutatható a tbc. A vizsgálat 98 százalékos sikerrel azonosította 1730 tbc-gyanús esetben a gümőkór baktériumát. Akkor is működött, amikor antibiotikumoknak ellenálló törzset kellett felismerni.

A BBC internetes oldalán az olvasható, hogy az elmúlt években egyre több tbc-fertőzés fordult elő, és főként a fejlődő országokban. Az elmúlt évben az Egyesült Királyságban, a betegek száma több mint öt százalékkal nőtt. Harmadukat Londonban kezelték.

Tény, hogy a gümőkór a HIV-fertőzöttek körében a leggyakoribb halálok, mint ahogy az is, hogy Afrikában a számuk megtriplázódott 1990 óta. A világon soha ennyien nem haltak bele a fertőzésbe, mint most, és aggodalomra adhat okot, hogy nőtt azon betegek száma, akik szervezetében a baktérium ellenállt a gyógyszeres kezelésnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást