eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Jobban bejárható lesz az elsüllyedt Titanic mint valaha

A korábban kitűzött dátumhoz képest több napos késlekedéssel, de elindult a hullámsírban fekvő Titanic részletesebb feltérképezését szolgáló expedíció. A Kanada partjaitól 900 kilométerre fekvő hajót és környékét kamerákkal és lokátorokkal derítik fel.

Az expedíció helyi idő szerint hétfő este kezdte meg munkáját, amikor a Jean Charcot nevű hajó elhagyta Saint-Jean kikötőjét, és az észak-atlanti vizek felé vette az irányt - jelentették be a szervezők a küldetés honlapján.

A késlekedés oka az volt, hogy bizonyos felszereléseket nem tudtak időben biztosítani - írta az RMS Titanic nevű amerikai társaság a Twitter közösségi portálon.

A tudományos expedíció célja, hogy húsz napon át egy mélytengeri robot és kamerák segítségével készítsen felvételeket az 1912-ben elsüllyedt utasszállító hajóról, amelyek alapján később virtuális barangolásra invitálhatja az érdeklődőket.

Egy másik robot lokátorral felszerelve lehetővé teheti, hogy a hullámsírt és környékét részletesebben feltérképezzék, és ezáltal virtuálisan, három dimenzióban rekonstruálják a Titanicot.

Az RMS Titanic honlapján arról tájékoztatott, hogy a most indult expedíció talán a valaha volt legfejlettebb technológiájú felderítés, amely a hajó roncsaihoz indult, azóta hogy 1985-ben négyezer méter mélyen megtalálták a roncsokat. Célja pedig, hogy a helyszín jelenlegi állapotának legrészletesebb képét alkossák meg.

Az érdeklődők ezen az internetes címen, valamint a Facebook és a Twitter oldalain követhetik nyomon a küldetést.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×