Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Azonosították a HIV vírust elpusztító fehérjét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A chicagói Loyola egyetem kutatói azonosították a TRIM5a nevű fehérjében azokat az aminosavakat és működési mechanizmusokat, amelyek képesek elpusztítani az AIDS kórokozóját, a HIV vírust - közölte az Index.

A TRIM5a fehérje különleges képességét 2004-ben fedezték fel. A protein rhesusmajmokban jelen levő változata képes a HIV vírust azonosítani, majd elpusztítani, megvédve az állatot a betegségtől (a rhesusmajmokat nem is a HIV fertőzi meg, hanem egy hasonló vírus, a SIV). A TRIM5a az emberi szervezetben is megtalálható, és hasonlóképpen működik nálunk is egyes vírusokkal szemben, de a HIV-re nem reagál - írta az Index.hu.

Az amerikai kutatók most beazonosították a bonyolult, 493 aminosavból álló fehérjében azt a hat aminosavat, ami a HIV vírus elpusztításáért felelős. Ezek az aminosavak az emberi TRIM5a-ban mások, ezért veszítette el a fehérje a HIV-blokkoló képességét.

A felfedezést egy új, speciális mikroszkóp bevetése tette lehetővé [1]. A TRIM5a-hoz fluoreszcens fehérjéket csatoltak, így meg tudták figyelmi hogy annak egyes komponensei hogyan viselkednek a HIV elpusztítása közben.

A kutatások nagyon korai stádiumban vannak, még állatkísérletek sem történtek, csak sejttenyészeteken vizsgálták a HIV és a TRIM5a viselkedését a kutatók. A felfedezés közelebb vihet a fehérje működési elvét lemásoló gyógyszer létrehozásához, vagy ahhoz, hogy genetikailag úgy módosítsuk a szervezetünkben egyébként is meglevő proteint, hogy az a majmokéhoz hasonlóan reagáljon az AIDS vírusára.