eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rövidesen hatalmas földrengés pusztít Kaliforniában?

A nagy földrengés (Big One), amely a geológusok szerint rövidesen lesújt Kaliforniára, a vártnál korábban bekövetkezhet egy tanulmány szerint. A Kaliforniai és az Arizonai Egyetem kutatói a Csendes-óceánhoz tektonikus lemezekkel kapcsolódó, észak-déli, Szent András-törésvonal egyik szakaszán az elmúlt 700 év alatt történt földrengéseket tanulmányozták.

A Los Angelestől 160 kilométerre északnyugatra található Carrizo Plain körzetében elvégzett kutatás révén kiderült, hogy a térségben jóval nagyobb volt az erős földrengések száma, mintsem a tudósok gondolták volna. E földmozgások között 45 évtől 144 évig terjedő idő telt el.

Lisa Grand Ludwig, a Geology című szakfolyóirat szeptemberi számában megjelenő tanulmány vezetője közleményében rámutat: a számok tanúsága szerint közel van a következő földrengés a Szent András-törésvonalon.

Tény, hogy a térségben a legutóbbi Big One - a 7,8-os erősségű Fort Tejon-i földrengés 1857-ben - több mint 150 éve történt.

A tudósok szerint nem igaz az az általánosan elfogadott elgondolás, amely szerint a törésvonalon 200-400 évenként történik nagyobb földrengés.

A geológusok szerint 70 százalékos az esélye egy pusztító kaliforniai földrengésnek a következő harminc évben.

Ken Hudnut, az Amerikai Földtani Intézet (USGS) munkatársa szerint a tanulmány igen fontos, mert megkérdőjelezi az igen erős, de nagy időközönként bekövetkező földrengések elméletét.

Sinan Akciz kutató, aki szénmintákat vett a Szent András-árokból, amelyek segítségével meg tudták állapítani a korábbi földrengések időpontját és erejét, szintén nem túl derűlátó a helyzetet illetően: ha az elmúlt 700 évben nem is voltak gyakoribbak a földrengések, kevésbé drámaiak voltak, az erősségük 6,5 és 7,9 közötti volt.

Lisa Grand Ludwig reméli, hogy a tanulmány felnyitja a legnépesebb amerikai szövetségi állam, Kalifornia lakóinak szemét, akik szerinte nem vesznek tudomást az esetleges pusztító földrengés veszélyéről.

"Ha felhőt lát az ember, veszi az esernyőjét. Ez a célja ennek a tanulmánynak is: hogy felkészülhessünk" - mondta.

A legutóbbi pusztító földmozgás az 1906-os San Franciscó-i földrengés volt az 1300 kilométer hosszú Szent András-törésvonalon. A 7,8-as erősségű földrengés lerombolta a várost, mintegy háromezren vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×