Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Háromszáz millió éves őslénycsontvázat találtak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Háromszáz millió éves őshüllő csontvázára bukkant egy nemzetközi kutatókból álló csoport a németországi Bromacker lelőhelyen.

A türingiai Tambach-Dietharz közelében talált 60 centiméteres lelet egy eddig ismeretlen őshüllőfajhoz tartozhat - mondta el Thomas Martens, a gothai múzeum paleontológusa. A kőbe ágyazott leletek időigényes preparálását a pittsburghi természettudományi múzeumban végzik az Egyesült Államokban.

A csontvázon kívül egy közeli homokkőbányában egy ismeretlen őshüllő csontvázmaradványának lenyomatait találták: húsz centiméteres hosszúságban láthatóak bordák és végtagok lenyomatai, a csontokból azonban már semmi sem maradt fenn. A leleteket a gothai múzeumban vizsgálják tovább.

Bromacker a kutatók szerint a perm (299-251 millió évvel ezelőtti) földtörténeti időszak legjelentősebb lelőhelyei közé tartozik. Az Egyesült Államokon kívül ezen a négyszáz négyzetméteres területen bukkantak először őshüllők nyomaira - mondta el Martens.

"A fosszíliák segítségével bepillantást nyerhetünk a Pangea őskontinens életközösségébe, amely csaknem háromszáz millió évvel ezelőtt meghatározta a Földet" - tette hozzá.

A türingiai őshüllők mintegy tízmillió évvel idősebbek, és sokkal kisebbek, mint amerikai fajtársaik: legfeljebb egy méter hosszúak voltak, míg a Sziklás-hegységben élő egykori rokonaik hosszúsága a négy métert is elérték. A nagy hátvitorlával, karmokkal és hosszú farokkal rendelkező őshüllőknek semmi közük nincs a dinoszauruszokhoz, amelyek kerek száz millió évvel később éltek a Földön.

Az 1974-ben felfedezett Bromacker lelőhelyen az évek során az első négylábú szárazföldi gerincesek 13, többnyire új fajának több mint negyven csontvázát találták meg.