eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György

Meglepő információk kerültek nyilvánosságra Rákosi Mátyásról

Kiadatlan ötvenes évekbeli dokumentumokat jelentetett meg az olasz történész, Federigo Argentieri az olasz baloldal és a Rákosi Mátyás vezette magyar kommunista párt kapcsolatáról.

1949. szeptember 15-én, csütörtökön, este hét órakor, Rómában, a Gianicolo-dombon levő Garibaldi szobor előtt átadtam a csomagot - jelentette Rákosi elvtársnak a feladattal megbízott Friss István. A pár soros, írógéppel, magyar nyelven készült feljegyzést a budapesti Országos Levéltárban találta meg Federigo Argentieri, és eredetiben közölte a Nuova Storia Contemporanea olasz történelemtudományi folyóirat augusztusi számában.

A római missziót teljesítő Friss egyéb életrajzi adatai ismeretlenek. Azt viszont maga az ügynök jelenti, hogy a szóban forgó csomagot Rákosi az átadás előtt három nappal bízta rá, vigye Rómába és adja át az olasz elvtársaknak.

A csomagban (ismeretlen összegű) pénz volt. Két hónappal korábban, 1949 júniusában az Olasz Szocialista Párt (Psi) főtitkára, Pietro Nenni franciául írt levelet Rákosinak anyagi támogatást kérve tőle. Nenninek az olasz Képviselőház fejléces papírján gépelt levelét szintén a budapesti levéltár őrizte meg. Nenni levelén Rákosi kézzel írt feljegyzése olvasható, miszerint "csak az Olasz Kommunista Párton keresztül támogathatunk olasz politikai szervezetet vagy pártot". Rákosi ezért az Olasz Kommunista Párt (Pci) főtitkára, Palmiro Togliatti beleegyezésével küldte el a csomagot.

"Valószínűleg ez az, amit a Rómába érkezett Friss a Gianicolón nyújtott át Togliatti helyettesének, Pietro Secchiának. Az összeget a Pci továbbította Nenni pártjának" - nyilatkozta az MTI-nek Argentieri. Hozzátette, a Garibaldi-szobor jelképes helyszínnek számított a közös magyar-olasz múltból.

Ami az olasz szocialistáknak juttatott pénzt illeti, az MTI kérdésére a Psi jelenlegi főtitkára, a szintén történész Riccardo Nencini elmondta: nincsenek feljegyzéseik arról, mekkora összeg érkezett a Psi-hez, de a párt keletről érkező anyagi támogatása az ötvenes évek végéig tartott. 1956 után a Psi fokozatosan megszakította viszonyát Moszkvával, ezzel szemben a Pci-hez még további harminc évig érkezett pénz.

Argentieri kutatómunkája az olasz történelmi múlt mai napig tisztázásra szoruló fordulataira kíván fényt vetni új információkkal szolgálva az olasz baloldali pártok és Budapest kapcsolatáról is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×