eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Interneten Karl Marx, Darwin és Dickens végrendelete

Az interneten közzétett történelmi végrendeletek révén többé nem titok, hogy milyen összeget hagyott örököseire Karl Marx, Charles Dickens vagy Darwin. A brit Ancestry.co.uk honlap 1861 és 1941 között készült testamentumok millióit töltötte fel a világhálóra, miután gondos munkával digitalizálta a hagyaték sorsáról rendelkező dokumentumokat.

A hatmillió végrendelet között a viktoriánus kor és az azt követő évtizedek nagy alakjainak rendelkezései is szerepelnek. Dickens és Darwin például mai árfolyamon számolva milliókat hagyott hátra, Marx ezzel szemben - eszméinek megfelelően - szinte nincstelenül halt meg.

Dickens, a világhírű regények szerzője sok pályatársától eltérően már életében elismerésben részesült, 1870-ben 80 ezer fontot hagyott hátra, ami ma 7,1 milliónak (2,4 milliárd forintnak) felel meg.

Nála is tehetősebb volt Darwin. A tudósról úgy tartják, istenfélő emberként sokat vívódott lelkiismeretével, mielőtt megjelentette volna az evolúció elméletét felvázoló, mérföldkőnek számító könyvét. Sikerei nyomán 146 911 fontot hagyott örököseire, ez mai árfolyamon számolva 13 millió fontot ér.

Felfedezései és bátor tettei hírnevet hoztak Ernest Shackleton számára, de gazdaggá nem tették, vállalkozásai rendre csődbe jutottak. Végül csak 556 font maradt utána, ez napjainkban 20 ezer fontot (6,8 millió forintot) tenne ki.

Neville Chamberlain brit miniszterelnök balfogásai - a Bahamákon csődbe jutott ültetvénye - ellenére is gazdagon halt meg, öröksége mai árfolyammal számolva négymillió fontra rúgott.

Nem volt oka panaszra Arhur Conan Doyle örököseinek sem, Sherlock Holmes atyja 63 491 fontot hagyott hátra, ez ma hárommilliót érne. Az írók közül kevésbé volt szerencsés Bram Stoker, aki Drakula című korszakalkotó könyvsikere ellenére 5269 fontról rendelkezett. Hasonló összeget hagyott hátra Lewis Carroll, az Alíz csodaországban szerzője. D. H. Lawrence író, költő, színműíró 1930-as végrendeletében 2438 fontról döntött, ez manapság 113 ezret kóstál.

Tetemes vagyont hagyott viszont hátra Mayer Amschel de Rothschild, akinek örökösei 1874-ben 2,1 millió - vagyis mai árfolyamra váltva 96 millió - fonton osztoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×