eur:
394.12
usd:
370.25
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Magyar fiatalok kalandjai az űrtáborban

Két budapesti középiskolás, Hanyecz Ottó, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Simonfi Noémi, a Könyves Kálmán Gimnázium tanulója képviselte Magyarországot az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nemzetközi űrtáborban az alabamai Huntsville-ben.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) közleménye szerint a diákokat Kuczik Júlia, a sátoraljaújhelyi Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Kollégium tanára kísérte el, aki nyolcnapos, pedagógusoknak szóló űrkutatási továbbképzésen vett részt.

Az űrtáborban a diákok megismerkedhettek az űrkutatással és az emberes űrtevékenységgel, kipróbálhatták magukat az űrhajósoknak szóló szimulátorokban, sétálhattak holdi gravitációban, vezethették az amerikai űrrepülőgépet, kísérletezhettek a Nemzetközi Űrállomáson, búvárok segítségével víz alatti szereléseket végezhettek. A program keretében a résztvevők amerikai asztronautákkal is találkozhattak.

Simonfi Noémi számára Georg von Tiesenhausennel, a híres rakétatudóssal lezajlott találkozó volt a legemlékezetesebb, Hanyecz Ottó pedig a hosszú távú űrutazás szimulációját tartotta a legérdekesebbnek. Az utóbbi, hatórás program során a dolgok nem mindig az előzetesen megírt forgatókönyv alapján zajlottak: voltak "halálesetek", "természeti katasztrófák", ahogy hirtelen megbetegedések is - Hanyecz Ottó például "szívrohamot" kapott.

Mint a MANT közleménye kiemeli, a 2011-es nemzetközi űrtáborba is pályázat útján választja ki a társaság a magyar résztvevőket. A felhívást 2010 őszén teszi ki a Magyar Asztronautikai Társaság.

Magyarország 1992-ben kapott lehetőséget arra, hogy egy-egy középiskolás lányt és fiút, valamint egy kísérőt delegáljon a NASA űrtáborába. A delegálást a MANT végzi, minden évben az általa meghirdetett diákpályázaton a legjobb helyezést elért középiskolás lány és fiú utazhat ki az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×