eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Beépítették" a fellegvárba szeretteik holttestét

A Kr.u. VII. századból származó emberi maradványokat tártak fel a chachapoya indiánoknak, a "felhők harcosainak" az erődje restauráláskor Peru északi részén. A 79 tetemet Kuelap fellegvárának kőfalba "építették be".

Alfredo Narvaez, a rekonstrukciós projekt vezetője szerint az erőd fala "másodlagos" temetkezési hely lehetett, az emberi maradványokat valahol kihantolták, és elhozták Kuelapba - olvasható a The Latin American Herald Tribune online kiadásában.

A szakértő szerint azok temethették itt újra szeretteiket, akik az erőd építkezésén dolgoztak. "Ez a szokás igen elterjedt volt a prekolumbiánus Peruban és Kuelap megépítése, a fellegvár monumentális méretéből kiindulva, egy nagyobb közösség erőfeszítéseit igényelte, több térségből sereglettek össze az emberek a munkálatokra" - emelte ki Alfrado Narvaez. Ez megmagyarázhatja azt az ellentmondást, hogy míg az emberi maradványok a Kr.u. VII. századból származnak, az erődöt 1000 körül építették.

A csapadékos időjárás miatt csupán a csontok maradtak fenn. Az elhunytak többsége felnőtt, bár a szakemberek nem zárják annak a lehetőségét sem, hogy serdülők is lehettek az erőd falába eltemetettek között.

Kuelap erődjét a felhők harcosainak nevezett chachapoya indiánok építették, akik szőkék voltak, és világos bőrük elütött Latin-Amerika lakosságáétól. Civilizáció Kr.u. 750-800 körül alakult ki és 1475-ig létezett, amíg területüket az inkák el nem foglalták. Mindig magas hegytetőkre építkeztek, ami természetes védelmet jelentett az ellenség ellen. Teraszos földműveléssel foglalkoztak a hegyek lejtőin, ahol burgonyát, kukoricát és más gabonanövényeket termeltek.

A Kuelap-erőd 3000 méteres magasságban, hegygerincen épült, a majd 400 épületből álló komplexumot 19 méter magas kőfal veszi körül. Az épületek többsége valamikor kúp alakú, nádtetős lakóház lehetett, amelyekből általában csak az alapozás maradt. A néhány fennmaradt falat szimbolikus jelentőségű ábrák díszítik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×