eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újabb érv a hepatitis-oltás mellett

A hepatitis B-vírus által fertőzött személyeknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a nyirokrendszerből kiinduló egyik rosszindulatú daganatféleség, az úgynevezett non-Hodgkin limfóma (NHL) - derítették ki amerikai és dél-koreai kutatók.

A májgyulladást kiváltó egyik kórokozóról, a hepatitis B-vírusról már korábban is ismert volt, hogy májrákot okoz. A tudósok némelyike azt is gyanította, hogy a limfóma kialakulásában is közrejátszik a vírus, ezt a sejtést igazolták vizsgálataik során az amerikai és dél-koreai tudósok, akik a The Lancet Oncology című szaklapban publikálták tanulmányukat. A szerzők meggyőződése szerint a hepatitis C-vírus is növeli a limfóma kockázatát.

Eric Engels, az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének tudósa Szun Ha Dzsivel, a szöuli Jonszei Egyetem kutatójával közösen hatszázezernél több személy adatait tanulmányozta Dél-Koreában, ahol az 1995-ös vakcinációs kampány előtt a hepatitis B-fertőzöttség általános volt.

A vizsgált kontingens kilenc százalékánál, 53 ezer személynél mutatták ki a hepatitis B-fertőzést. Tizennégy évvel később a non-Hodgkin limfómás betegek aránya a fertőzöttek között magasabb volt, mint a nem fertőzöttek között: az első csoportban százezer személyre 19,4 eset jutott, a másodikban 12,3.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) szerint a vírusos eredetű hepatitisz (májgyulladást) a májrák legfőbb kiváltó oka. E kórokozó egyikével, a hepatitis B-vírusával világszerte 350 millió embert fertőződött meg. A vírus évente 340 ezer új májrákos megbetegedést okoz, és 500 ezer-1,2 millió emberi életet követel.

A kutatók szerint a hepatitis B és C vírusa a limfóma kockázatát a fertőzést leküzdeni igyekvő immunrendszer "túlpörgetésével" növeli.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×