Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína legújabb rekordja a történelem előtti kort idézi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elismerte el a Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb dinoszaurusz gyűjteményének a kelet-kínai Santung tartomány egyik múzeumát, ahol több mint ezer őshüllő maradványait őrzik. A Tienjü, a természet múzeuma 2004-ben nyílt, és a történelem előtti idők állatvilágát mutatja be.

Idén júniusban gondoltak arra28 ezer négyzetméter kiállítási területű intézmény vezetői, hogy hivatalosan is megpróbálják a világ - e műfajban - legnagyobbjának elismertetni a létesítményt.

A múzeumban 1106 dinoszauruszmaradvány látható több ezer őskori lelet, kövület társaságában - áll a londoni székhelyű szervezet igazoló okiratában.

A dinoszauruszpéldányok mindegyike majdnem teljes csontváz. Az állatok közül 368 a Psittacosauridae csoportba tartozott, vagyis két lábon járó, kistermetű növényevő volt; 391 dromaeosaurid, 225 pedig Anchiornis, négyszárnyú tollas őshüllő volt.

Huszonkét Jeholosaurus-maradvány is a múzeum birtokában van - ezek szintén hasonlítottak a madarakhoz -, és még további 70, meg nem nevezett dinoszauruszleletet is megtekinthetnek a látogatók. Ezeken felül a múzeum tízezer számra őriz ősi madár- és halkövületeket.

A létesítmény már korábban is büszkélkedhetett különböző rekordokkal, így például ott található a leghosszabb kovás famaradvány, a legnagyobb Sinosauropteryx-példány (kínai gyíkszárny), és tulajdonában van az eddigi legnagyobb ametiszt geóda.

A világ legnagyobb dinoszaurusz múzeuma cím ünnepélyes adományozását szeptember 28-án rendezik meg. Az eseményen a Guinness-központ is képviselteti magát.