Miért júliusban történik a legtöbb végzetes orvosi műhiba?

Infostart
2010. július 1. 09:00
Minden év júliusában veszti életét a legtöbb beteg orvosi műhiba miatt, az amerikai kórházakban tapasztalható furcsa halálozási ráta valószínűleg a rezidensek alkalmazásával függ össze - adta hírül a Health Day.

A kaliforniai egyetem kutatócsoportja közel negyedmillió olyan halotti bizonyítványt vizsgált át, amelyen elsődleges halálokként orvosi műhiba szerepelt. Az eredmények azt mutatják, hogy az amerikai kórházakban évről évre júliusban veszíti életét a legtöbb beteg gyógyszer-adagolási hiba miatt. Tíz százalékkal több végzetes műhiba történik ilyenkor, mint más hónapokban.

A Journal of General Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, a műhibák magas száma azzal függ össze, hogy a fiatal orvosok júliusban kezdik meg rezidensképzésüket. A halálozási statisztikák ugyanis azokban a megyékben nem mutatnak hasonló tendenciát, ahol nem működnek oktatókórházak.

"Kutatási eredményeink azt bizonyítják, hogy szigorúbban kellene ellenőrizni a fiatal, tapasztalatlan rezidenseket. Csak így csökkenthetjük az orvosi műhibák számát és a járulékos költségeket" - olvasható a tanulmányban.