Bizonyított tény: különleges képességgel rendelkeznek a nők

Infostart
2010. június 27. 08:33
Újabb különleges női képesség létezését bizonyították be amerikai kutatók: kimutatták, hogy a nők a férfiak hangjából képesek következtetni azok erejére, állóképességére és agressziójára.

A University of California kutatói különböző anyanyelvű és testfelépítésű férfiak hangját vették fel, majd játszották le a kísérletben részt vevő nőknek - az eredmények megdöbbentették a szakembereket, a hölgyek ugyanis szinte hiba nélkül saccolták meg a beszélők testfelépítését és izomerejét. Azt is bebizonyították, hogy a beszédhang és a fizikai erő közötti összefüggés általános, vagyis nem függ attól, hogy ki milyen nyelven beszél.

Azt azonban a kutatók sem tudták kideríteni, hogy a férfiak hangjának pontosan melyik tulajdonsága árulkodik arról, mennyire erősek. Vizsgálták a hangmagasságot, a hangerőt és a beszéd sebességét is, de külön-külön egyikből sem lehetett következtetni a testfelépítésre.

Ezzel szemben a leideni Institute of Evolutionary and Ecological Sciences magatartáskutatói - akik kizárólag holland résztvevők beszédét vették magnóra, majd játszották le a kísérleti alanyoknak - korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a mélyebb hangú férfiak a nemi kiválasztódási folyamatban és a szexuális szelekcióban előnyösebb helyzetbe kerülnek, mint magasabb beszédhangú társaik.