Mellrák elleni vakcinán dolgoznak amerikai kutatók

Infostart
2010. június 5. 09:00
Mellrák elleni vakcinát fejlesztettek ki amerikai kutatók, az új oltás tesztelése és engedélyeztetése azonban még évekig eltarthat - adta hírül a BBC.

"Hiszünk abban, hogy a mellrák elleni vakcinának köszönhetően néhány éven belül ez a betegség ugyanúgy eltűnik majd, mint annak idején a gyermekbénulás" - nyilatkozta Vincent Tuohy, a clevelandi egészségügyi intézet professzora, a kutatás vezetője. Az immunológus szakember a BBC-nek elmondta, az általuk kifejlesztett oltás hatására az immunrendszer az a-lactabumin nevű proteint támadja meg, amely az egészséges szervezetben nem, emlőtumorokban azonban mindig jelen van.

A kutatók - akik eredményeiket a Nature Medicine című brit szaklapban publikálták - eddig csak egereken próbálták ki a vakcinát, amelyet a közeljövőben embereken is tesztelnének. Az a-lactabuminnal beoltott egerek közül egy szervezetében sem alakult ki emlődaganat. "Ha bebizonyosodna, hogy az emberi szervezetre is ugyanilyen hatással van az oltás, az óriási eredmény lenne" - tette hozzá Vincent Tuohy.

Caitlin Palframan, a Breakthrough Breast Cancer nevű jótékonysági szervezet orvosa azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a vakcina tesztelése még hosszú évekig elhúzódhat, hiszen meg kell győződniük arról, hogy az új oltóanyag az emberi szervezetre nem veszélyes. A szakember kiemelte, az egészséges életvitellel már most is lehet csökkenteni a mellrák kialakulásának esélyét. "Érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztást, oda kell figyelni a táplálkozásra és a testsúlyra, és persze rendszeresen mozogni kell" - mondta.