Kevesebb fiú született a szeptember 11-i terrortámadások miatt

Infostart
2010. május 26. 08:17
Összefüggést találtak a 2001. szeptember 11-i terrortámadás és a fiú újszülöttek számának csökkenése között amerikai kutatók - adta hírül a BBC.

A BioMed Central Journal című szaklapban megjelentetett tanulmány szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követő hónapokban 12 százalékkal több várandós nő veszítette el hímnemű magzatát a terhesség huszadik hete után, mint más évek azonos időszakában. Az adatok azt mutatják, hogy 2001 végén és 2002 első hónapjaiban mindegyik amerikai államban csökkent a fiú újszülöttek száma.

A University of California kutatói szerint a furcsa jelenséget a terrortámadások után átélt gyász okozta: minél több stressz éri ugyanis a várandós nőket, annál kisebb eséllyel hoznak világra fiúgyermeket. "2001-ben azokat is komoly megrázkódtatás érte, akik egyetlen családtagjukat vagy ismerősüket sem veszítették el az ikertornyok leomlásakor, ez pedig a nők esetében hatással volt a terhességre is" - mondta a kutatást vezető Tim Bruckner. A szakember hozzátette, 2001. szeptember 11. után százhússzal több hímnemű magzatot veszítettek el a várandós nők, mint más években. "Mivel nem minden vetélésről szereznek tudomást az egészségügyi intézmények, ezért a vetélések száma valószínűleg még ennél is magasabb volt" - nyilatkozta.

A kaliforniai egyetem megállapításait alátámasztják azok a korábbi tanulmányok is, amelyek szerint árvizek és földrengések után, valamint háborús időszakban a nők jóval gyakrabban szülnek lányt, mint fiút.