Életet ment a kiadós alvás

Infostart
2010. május 3. 18:40
Nemcsak egészséges, de a hosszú élet titka is egyben a nyugodt és mély alvás. Azok, akik naponta legalább hat vagy nyolc órát alszanak éjszakánként, nagyobb eséllyel élhetnek teljes életet, bizonyítják a tanulmányok. A kutatók szerint az ideális alvásmennyiség körülbelül hét óra.

A kutatók egyértelmű eredményekkel támasztják alá, hogy a kevés alvás korai halálhoz vezet. A felnőtt brit lakosság harmada általában mindössze öt vagy még ennél is kevesebb időt tölt alvással egy nap.

A Warwick Egyetem és a nápolyi Federico II. Egyetem kutatói több ezer ember alvási szokásait vizsgálták. A felmérés egyértelműen bizonyította, hogy azok,akik alváshiánnyal küzdenek tizenkét százalékkal korábban halnak meg, mint azok, akiknél megvan a napi hat-nyolc óra alvási fázis.

A másik véglet sem egészséges, figyelmeztetnek a tudósok. Ha rendszeresen kilenc óránál többet alszunk, az sem tesz jót az emberi szervezetnek, habár önmagában a túlzott alvás nem növeli meg a korai halálozás kockázatát, de súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

A napokban egy amerikai tanulmány  egy régi tévhitet is eloszlatott, miszerint az öregkorral romlik az alvás minősége. Valójában, az új eredmények alapján, az idősebb emberek sokkal jobban alszanak, mint a stresszes fiatalok.

Az emberek alváskultúrájának javítására, valamint, hogy felhívják a figyelmet az alváshiány okozta betegségek veszélyeire még világnap is született. Magyarország egy éve csatlakozott először az Alvás Világnapjához. Ez a nap a nyári időszámításhoz igazodik.

Itthon is készült felmérés, - amelyet a naturhome.hu végzett szakmai partnerével, a napidoktor.hu-val - "Így alszunk mi, magyarok 2010" megnevezéssel. Az eredmények szerint, a válaszadók mindössze három százaléka elégedett az alvási mennyiségével, minőségével és ébred kipihenten. Ezzel szemben hetvenkét százalék soha sem érzi azt, hogy kialudta volna magát. A fennmaradó huszonöt százaléknak változó az elégedettsége. Rosszabb a helyzet a tizenéveseknél. A tizennégy és húsz év közöttiek nyolcvanegy százaléka szinte mindig kialvatlan, olvasható a drinfo.hu oldalon.

A felmérés azt is kimutatta, hogy minden második magyar ember lefekszik már este kilenc és tizenegy között. Ami így biztatóan hangozhat, de minden negyedik ember komoly alvásproblémával küzd, derül ki a hazai válaszokból. Az alvási gondok könnyen megszüntethetők szakember segítségével, erre hívják fel a figyelmet a kutatók.

A magyarországi kutatás eredményei szerint itthon rosszabb a helyzet, mint amit az európai általános alvásálllapot mutat.