Szőlőszemek a cukorbetegségre és a szívre

Infostart
2010. május 2. 20:30
Ha rendszeresen fogyasztunk szőlőt, az csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítják a tudósok.

Ez a gyümölcs ugyanis hatékony a magas vérnyomás ellen, javítja a szívműködését, sőt csökkenti a szívbetegségek és a metabolikus szindróma kockázatát (ez felel a magas vérnyomásért, a magas vércukorszintért és a kóros vérzsír-összetételért is). A szőlő magas antioxidáns tartalma miatt van ilyen jótékony hatással az emberi szervezetre, magyarázzák az amerikai kutatók.

A kísérletben résztvevő patkányokat zsírban és cukorban gazdag étrendre fogták, egy részüknek pedig fehér, vörös és kék szőlő keveréket is adtak. Három hónappal később már egyértelműen kimutatható volt, hogy azoknak a patkányoknak, akik szőlőt is kaptak jobb lett a vérnyomása, a szívműködése és ellenállóbbak lettek a fertőzésekkel szemben. Mindezek mellett a triglicerid szintjük is csökkent, valamint javult a glükóz toleranciájuk.

Dr Steven Bolling szívsebész azt mondta: "A metabolikus szindróma roncsoló hatásaival szemben azért eredményes a szőlőfogyasztás, mert bizonyos phytochemical vegyületeket tartalmaz a gyümölcs. Ez pedig védi a szív sejtjeit a károsodásoktól."

"A patkányoknál kimagaslóan jobbak voltak az eredmények a szív állapotát és a szívműködést tekintve, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenállásuk is javult. Habár nincs pontos, közvetlen összefüggés arra nézve, hogy ugyanilyen hatást érhetünk el az embereknél is, de az nagyon biztató, hogy a phytochemical vegyületekben gazdag gyümölcsökkel - amilyen a szőlő is - talán eredményesek lehetünk ezekkel a megbetegedésekkel szemben." - tette hozzá.

A szőlő biztosan jó hatással van ránk, de vannak olyan kipróbált és jól bevált módszerek, amelyek szintén segítenek abban, hogy helyre álljon a vérnyomásunk és csökkentsük a cukorbetegség kockázatát. Ezek pedig a jól ismert: együnk kevesebb zsírt, figyeljünk a koleszterin szintünkre és súlyunkra és mozogjunk sokat típusú tanácsok.