Túl sokat dohányzik? Ez génhiba!

Infostart
2010. április 29. 19:04
Azok a dohányosok, akiknek nagy nehézséggel jár a leszokás vagy akár csak a napi adag csökkentése, lehet, hogy genetikailag függők - bizonyítják az új kutatási eredmények.

A tudósok három olyan génmutációt azonosítottak, amely növelheti a dohányosok "nikotin-éhségét". Emellett számos olyan gén van, ami azt befolyásolja, hogy milyen könnyen válik valaki függővé vagy épp milyen nehezen tudja letenni a cigarettát.

Három különböző tanulmány összesen 140 000 embert figyelt meg; az eredményeket a Nature Genetics folyóirat közölte.

Két évvel ezelőtti tanulmányok is felfigyeltek már bizonyos változásokra egyes emberek genetikai kódjában, ami összefüggést mutat a nikotinfüggőséggel és a tüdőrák kialakulásával. Ezt az új kutatási eredmények is igazolják, egészen pontosan két mutációt jelöltek meg a tudósok.

A tüdőrák kockázatáról

A génmutációk, ahogy a tudósok nevezik SNP, bizonyítottan növelik a "nikotin-éhséget" és tíz százalékkal emelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Azonban a pontos működésük még ismeretlen. Nem tisztázott, hogy ez a mutáció egyszerűen arra készteti a dohányosokat, hogy egyre több cigarettát szívjanak nap, mint nap és így növelik a tüdőrák kockázatát vagy alapvetően érzékenyebbé teszi őket a különféle ráktípusokra.

Az Észak-Karolinai Egyetem, az Oxford Egyetem és az izlandi deCODE vállalat is beszállt a kutatásba.

Dr Kari Stefansson, a deCODE kutatója és ügyvezető elnöke elmondta: "Mindenki számára káros a dohányzás, de vannak, akikre károsabb, mint másokra. Az új felfedezésünkkel és a további kutatási eredményekkel képesek leszünk arra, hogy megállapítsuk, mely embereknek kell sürgősen abbahagyni a dohányzást fenyegetettségük miatt."

Amanda Sandford , az ASH kutató menedzsere, mindenkit figyelmeztet, hogy a kutatás még sokáig elhúzódhat, így " azok a dohányosok, akik le akarnak szokni, ne várjanak a genetikusok eredményeire! Már számos tanácsadás és módszer létezik a leszokás segítésére."