A békák túl lassúak a klímaváltozáshoz

Infostart
2010. április 21. 08:26
Megtizedelődhetnek a békapopulációk, mert a kétéltűek nem tudnak a megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni a klímaváltozáshoz - állítják brit szakértők.

Brit kutatók az elmúlt évtized feljegyzéseit nézték át az ebihalak számáról, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kétéltűek az átlaghőmérséklet emelkedésével korábban rakják le petéiket. A Nagy-Britannia déli részén élő békák a megfigyelések szerint több mint egy héttel korábban rakják le petéiket, hogy így biztosítsák kicsinyeik esélyeit.

Csakhogy Nagy-Britanniában a következő 50 évben a számítások szerint két Celsius-fokkal fog emelkedni a hőmérséklet, ám a szakértők úgy vélik,  a békák számára ez már túl sok, a megváltozott körülményekhez nem tudnak megfelelően alkalmazkodni.

Albert Phillimore, az Imperial College London kutatója arra figyelmeztet, hogy a békáknak északra kell vándorolniuk, így a délen maradt populációkon "lyukat" hagynak. A másik lehetőség, hogy együtt kihalnak, mert az iparosított vidékeken nem tudnak keresztülvándorolni - véli a szakértő.

Ahhoz, hogy a békapopulációk lépést tartsanak a klímaváltozás 2050-2070-re becsült mértékével, a mostaninál nagyjából 30 nappal előbb kellene lerakniuk a petéiket, ám jelenleg az eddigieknél mindössze hét nappal korábban teszik ezt meg.