Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma kiderülhet, mely intézmények kapnak kutatóegyetemi címet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Többszöri halasztás után ma délután kihirdetik a kutatóegyetemi cím elnyerésére kiírt pályázat eredményét.

Január 29-én 14 órakor zárult le a kutatóegyetemi minősítésről szóló pályázat. Az eredeti elképzelések szerint február 10-én már ki is hirdették volna a nyerteseket. Ez az időpont módosult aztán március 10-re, de az ünnepélyes átadóból akkor sem lett semmi, ráadásul az Oktatási és Kulturális Minisztérium teljes hírzárlatot rendelt el a döntés okairól.

Úgy néz ki, ma délután 13 órakor Bajnai Gordon miniszterelnök, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kihirdeti, hogy a 12 pályázó közül, mely intézmények nyerik el a címet. Eredetileg úgy tervezték, hogy 6-8 egyetem részesülhet ebben, most már inkább csak 5-7 intézményt emlegetnek.

A három évig használható kutatóegyetemi címmel közvetlen pénzjutalommal nem jár, ám az uniós társadalmi megújulás operatív programból 27 milliárd forintot különítettek el többlettámogatás gyanánt.

A kutatóegyetemi címre a 26 állami elismeréssel rendelkező egyetem pályázhatott, ebből 12-en vállalták a megmérettetést. Az ELTE, a BME, a Corvinus, a SOTE, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, a miskolci, a debreceni, a nyugat-magyarországi és a Veszprémi Pannon Egyetem, a gödöllői Szent István Egyetem, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

Pálinkás József MTA-elnök támogatta az elitegyetemek létrehozását, korábban az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: szerinte ez egészséges versenyt teremt a magyar intézmények között.

Solti László akadémikus, a gödöllői Szent István Egyetem rektora a pályázat benyújtásakor azt mondta: a címmel eddig ismeretlen piacok nyílnának meg a magyar felsőoktatási intézmények számára.

A kutatóegyetemek létrehozásának alapötlete az volt, hogy - német mintára - olyan elitegyetemek jöjjenek létre, amelyek kutatási eredményeiket az oktatásba is képesek közvetíteni. Feltétel például, hogy legalább három kutatócsoport működjön az egyetemen, a kutatásfejlesztési bevételeknek pedig az intézményi költségvetés legalább öt százalékát el kell érniük. Legalább öt doktori iskolának lennie kell, és ezekben legalább ötven hallgatónak kell tanulnia. Az oktatók több mint felének kell tudományos fokozattal rendelkeznie, és az ő tudományos publikációs tevékenységüket is be kellett mutatni.