eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Sírba visznek a gyorsételek

A gyorsételek ugyanúgy függőséget okoznak, mint a heroin vagy a cigaretta, bizonyítják a legfrissebb kutatások.

A vizsgálatok szerint a magas kalóriatartalmú ételek rendszeres fogyasztása nagy hatást gyakorol az agy "örömközpontjára" - ez az a terület, amely a pszichés függőség kialakulásáért felelős. Így minél többször esszük, a szervezetünk annál többet akar majd a "műételekből".

David Kessler, az amerikai gyógyszer- és élelmiszer-engedélyező hivatalának korábbi megbízottja nem lepődött meg a tanulmány eredményén. Szerinte sírba visznek minket ezek az ételek, mégis a világ élelmiszergyártó óriásai apró trükkjeikkel folyamatosan a fogyasztásukra csábítanak minket.

"Az agyunkat teljesen megbolondítja a zsír, a cukor és a só. Ezek az összetevők ugyanazon területeket stimulálják az agyban, mint a drogok. Bár számos ember küzd a berögzült rossz étkezési szokásaival, mégsem gondolkodik el senki sem azon, hogy vajon miért is lehet ez ennyire nehéz."


"A gyorsételeket én csak a felnőttek bébi ételének hívom. Alig kell rágni, pillanatok alatt elfogyaszthatók, szinte lefolynak az ember torkán. Nincs szükség hozzá sem késhez, sem pedig villához, ami lassíthatná a folyamatot. Egyfajta transzhoz tudnám hasonlítani, amit ilyenkor átél egy ember. Az agyunk túlzottan aktívvá válik az étel összetevőitől, ezért már nem is reagál a teltség érzésére. Így csak eszünk és eszünk; nem érezzük, hogy már jól laktunk" - magyarázza Kessler.

Michelle Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnökének felesége is küzdelembe kezdett az amerikai népbetegség, az elhízás ellen. Ehhez a kezdeményezéshez Kessler is csatlakozott és hiszi, hogy eredményesek lesznek a rossz étkezési szokások ellen folytatott harcban.

A gyorséttermek titkos sült krumpli receptje valójában rengeteg olajat és sót jelent. Egy adag gyorséttermi sült krumpli jóval több olajjal készül, mint egy jókora adag chips. Ez az étel nagy mértékben alulmúlja a valódi tápanyag igényünket. Sokan mégis úgy tekintenek a sült krumplira, mint egy gyors és hálás megoldásra, amely hamar csillapítja az éhségérzetet.

{{keretes_cim}}

A rántott csirkét sós, cukros, kukoricás és aromákkal feldobott bundába forgatják, aztán bő olajban kisütik. A titok az, hogy így kétsze rannyi bundát tudnak rájuk tenni, mintha például a csirkemellet egészben forgatnák meg a prézliben. És persze a falatnyi darabokkal olyan érzetet keltenek bennünk, mintha a dolgunkat könnyítenék meg azzal, hogy nem kell felszeletelnünk az ételt, valójában pedig így érik el, hogy többet fogyasztunk belőle.

A hamburger és önmagában a hamburgerhús is, rendkívül gazdag zsírban, sóban és cukorban egyaránt. A pluszban hozzáadott sajt, bacon, esetleg a dupla húspogácsa a zsemlében csak fokozza a már így is magas cukortartalmat. Így épül fel egy, az agyunk örömközpontjáig felszökő ízbomba.

A csokoládék, édességek, torták magas zsír- és cukortartalma gyilkos kombinációt jelentenek az örömközpontnak. Ezeket az ételeket turbó löketként is nevezhetjük. Ha egyszer elkezdjük enni, nem tudjuk abbahagyni.

Feltéttel együtt a pizza tulajdonképpen egy jó adag zsír egy kis sóval és még több zsírral kiegészítve.

A jégkrém pedig egy nagy adag cukor és zsír legegyszerűbb beviteli forrása. A tetejét borító csokoládéval, keksszel vagy egyéb finomságokkal tulajdonképpen a már meglévő zsír és cukor mennyiséget egészítjük ki még egy kis zsírral és cukorral.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×