Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A pénz jobb a fejfájásra, mint az aszpirin

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy köteg pénz gyűrögetése, tapogatása ugyanúgy enyhítheti a fejfájást, mint a fájdalomcsillapítók, bizonyítja egy új kutatás eredménye.

A Minnesotai Egyetem kutatói által végzett vizsgálatban részt vevők közül azok, akik pénzt számtak a teszt előtt, kisebbnek érezték a fellépő fájdalmakat és kevésbé érezték magukat kényelmetlenül, mint azok, akiknek a kezébe nem volt bankó.

Az alapötletet az adta, hogy a bankjegyekkel és a pénzérmékkel való játék segít elvonni a figyelmet a fájdalomról, mivel magabiztosabbá teszi az embereket és növeli az önállóság érzetét. Azok pedig, akik magabiztosabbak, sokkal jobban bírják a fájdalmakat, ez már a korai vizsgálatokból is kiderült. Ez lehet a magyarázat, hogy egyes emberek fájdalomküszöbe miért alacsonyabb.

A legutóbbi vizsgálatok során arra voltak kíváncsiak a kutatók, vajon jelentkezik-e különbség, ha az alanyok egyik része valódi bankjegyeket, a másik része csupán üres bankjegypapírt kap a kezébe. A kísérlet résztvevőinek csupán azt mondták, hogy a kézügyességüket vizsgálják. Majd mindenkit megkértek, hogy tegye a kezét egy tál forró vízbe. Megfigyelték ki, ki mennyire találja fájdalmasnak a feladatot és milyen hosszú ideig tudja a vízben tartani a kezét.

Az eredményeket a Psychological Science folyóiratban közölték: aki valódi pénzt tapogatott a kísérlet előtt, az kevésbé érzett fájdalmat és hosszabb időn keresztül tudta kezét a forró vízben tartani. Ezek az eredmények alátámasztották az eddigi vizsgálatokat, melyek szerint az agy képes kiszűrni a fájdalomérzetet mindenféle gyógyszer nélkül.

A Los Angelesi Egyetem egy szeretett ember fényképével végzett hasonló kutatást, hasonlóan pozitív kimenetellel.

A chicagói Loyola Egyetem kutatói szerint prdig egy-egy nagyobb műtét, például a térd- vagy csípőprotézis beépítése, akár feleannyi fájdalomcsillapítóval is elvégezhető, ha a beteg közben valamilyen kisállatot cirógathat.