eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A pénz jobb a fejfájásra, mint az aszpirin

Egy köteg pénz gyűrögetése, tapogatása ugyanúgy enyhítheti a fejfájást, mint a fájdalomcsillapítók, bizonyítja egy új kutatás eredménye.

A Minnesotai Egyetem kutatói által végzett vizsgálatban részt vevők közül azok, akik pénzt számtak a teszt előtt, kisebbnek érezték a fellépő fájdalmakat és kevésbé érezték magukat kényelmetlenül, mint azok, akiknek a kezébe nem volt bankó.

Az alapötletet az adta, hogy a bankjegyekkel és a pénzérmékkel való játék segít elvonni a figyelmet a fájdalomról, mivel magabiztosabbá teszi az embereket és növeli az önállóság érzetét. Azok pedig, akik magabiztosabbak, sokkal jobban bírják a fájdalmakat, ez már a korai vizsgálatokból is kiderült. Ez lehet a magyarázat, hogy egyes emberek fájdalomküszöbe miért alacsonyabb.

A legutóbbi vizsgálatok során arra voltak kíváncsiak a kutatók, vajon jelentkezik-e különbség, ha az alanyok egyik része valódi bankjegyeket, a másik része csupán üres bankjegypapírt kap a kezébe. A kísérlet résztvevőinek csupán azt mondták, hogy a kézügyességüket vizsgálják. Majd mindenkit megkértek, hogy tegye a kezét egy tál forró vízbe. Megfigyelték ki, ki mennyire találja fájdalmasnak a feladatot és milyen hosszú ideig tudja a vízben tartani a kezét.

Az eredményeket a Psychological Science folyóiratban közölték: aki valódi pénzt tapogatott a kísérlet előtt, az kevésbé érzett fájdalmat és hosszabb időn keresztül tudta kezét a forró vízben tartani. Ezek az eredmények alátámasztották az eddigi vizsgálatokat, melyek szerint az agy képes kiszűrni a fájdalomérzetet mindenféle gyógyszer nélkül.

A Los Angelesi Egyetem egy szeretett ember fényképével végzett hasonló kutatást, hasonlóan pozitív kimenetellel.

A chicagói Loyola Egyetem kutatói szerint prdig egy-egy nagyobb műtét, például a térd- vagy csípőprotézis beépítése, akár feleannyi fájdalomcsillapítóval is elvégezhető, ha a beteg közben valamilyen kisállatot cirógathat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×