eur:
393.68
usd:
369.16
bux:
65744.53
2024. április 23. kedd Béla

Tudományos szenzáció közelében az emberiség

Dél-afrikai tudósok úgy vélik, az emberfélék és az ember közötti hiányzó láncszemet fedezték fel a Malapa mészkőbarlangban talált mintegy kétmillió éves csontvázban. Az InfoRádió által megkérdezett antropológus szerint csak a későbbi kutatások dönthetik el, hogy valóban hiányzó láncszemről, vagy csupán az emberré válás során kialakult oldalág képviselőjéről van szó.

Két töredékes csontvázat, egy felnőtt nőét és egy fiatal fiúét találták meg dél-afrikai tudósok a Malapa barlangrendszerben; az előbbi 1,8, az utóbbi körülbelül kétmillió éves. Mindketten olyan helyre zuhantak, valószínűleg vizet keresve, ahol a ragadozók vagy a dögevők nem fértek hozzájuk, és nem törték össze a csontokat - mondta az InfoRádiónak Gyenis Gyula, az ELTE Embertani Tanszékének antropológusa.

A szakértő szerint lehetséges, hogy a nő és a fiú halálát is a zuhanás okozta, ezt azonban nem lehet biztosan tudni: az egyikük koponyája eltűnt, a másik agykoponyájának másik része pedig hiányzik.

A most talált leletek a kutatók szerint az ember őseinek egy eddig ismeretlen csoportjához tartoztak. A csontok azért figyelemre méltóak, mert jóval fiatalabbak, mint a 3-2,5 millió évvel ezelőtt élt Australopithecus africanusok, jellegükben pedig eltérnek mind attól, mind pedig az Australopichecus robustustól - magyarázta Gyenis Gyula.

Az emberré válás folyamatát korábban egyenes leszármazási vonalként képzelték el, kiderült azonban, hogy ezt inkább úgy lehetne ábrázolni, mint egy bokrot: a tőről számos ág sarjad ki és növekszik, ezek jó része azonban elszárad - fűzte hozzá az antropológus.

A sajtó a kutatókat idézve azt írta, hogy a Malapa barlangrendszerben feltárt leletek az közbülső láncszemet képviselnek az Australopithecus és a Homo habilis között, Gyenis Gyula szerint azonban a szakértők a Homo erectusra utaltak. "A habilisről ma már a kutatók jelentős része úgy véli, hogy az is mellékág volt, függetlenül attól, hogy az emberfélék nemzetségébe sorolják őket, és eszközt készítettek. Az arcvázuk olyan volt, mint az Australopithecusoké, vagyis nem lehetnek lépcsőfok a Homo sapiens felé" - mondta.

Egy lelet annál értékesebb, minél inkább besorolható abba a központi leszármazási ágba, ami a sapiens felé vezet, így mindenki azt állítja a saját leletéről, hogy az az igazi hiányzó láncszem. De hogy a most feltárt csontok vajon hová tartoznak, azt csak további vizsgálatok után lehet megállapítani - jegyezte meg az ELTE Embertani Tanszékének antropológusa.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×