Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Üvegházhatású nevetőgázt bocsát ki a kiolvadó fagyott talaj

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fagyott talaj kiolvadása során szén-dioxid és metán mellett a harmadik legfontosabb üvegházhatású gáz, a nevetőgázként is ismert dinitrogén-oxid is a légkörbe kerül - mutatták ki tudósok.

A Koppenhágai Egyetemen dolgozó Bo Elberling vezette, dán és norvég tudósokból álló kutatógárda északkelet-gröndlandi, svalbardi (Spitzbergák) és kanadai területeken vizsgálta a kiolvadó permafroszt - állandóan fagyott talaj - gázkibocsátását.

Azt találták, hogy az eddigi feltételezésekkel szemben az északi félteke szárazföldi területének 25 százalékát borító talajtípus olvadása dinitrogén-oxidot is az atmoszférába juttat, tovább erősítve az olvadás öngerjesztő folyamatát. (Ennek lényege, hogy minél melegebb van, a fagyott talaj annál gyorsabban olvad, olvadás közben azonban olyan gázok szabadulnak fel, amelyek tovább fokozzák a felmelegedést).

A Nature Geoscience című folyóiratban közölt eredmények szerint az északkelet-grönlandi Zackenberg kutatóállomás környezetében az olvadó talaj hússzor annyi nevetőgázt bocsát ki, mint a gáz legnagyobb természetes forrásai közé tartozó trópusi esőerdők. A kutatók más területekről vett mintái arra engednek következtetni, hogy a Zackenberg környékén mért értékek még az alacsonyabb tartományba tartoznak.

A dinitrogén-oxid a harmadik legfontosabb üvegházhatású gáz, melyet a kiotói jegyzőkönyv is szabályoz. Az emberi tevékenységek közül forrása a mezőgazdaság - elsősorban a nitrogénalapú trágyák -, valamint a fosszilis üzemanyagok elégetése.